onsdag 30. september 2015

Klart for OS X El Capitan – men tenk før du oppgraderer!

OS X El Capitan er rett rundt hjørnet – kanskje dukker den opp i App Store på Macen din allerede i kveld, kanskje drøyer det til i morgen, lokal tid, før du får muligheten til å oppgradere. Men: Tenk deg om før du oppgraderer, tross alle gode og fristende grunner til å bare «peise på».

Her får du den gratis oppskriften på å sikre deg mot problemer – så slipper du å betale andre aktører som tilbyr «kurs» i det jeg skriver i denne artikkelen…

OS X El Capitan lover mye. Nye spennende funksjoner er kanskje det som frister de fleste. For eget vedkommende er jeg mer fokusert på – og forventingsfull til – Apples løfter om ytelsesforbedringer. Uten at jeg dermed føler at jeg har så mye å klage på med dagens OS, Yosemite.

Det store spørsmålet er: Er det bare å hoppe til og klikke på Oppgrader-knappen så snart den dukker opp?

Det finnes ikke ett enkelt svar på det.

Hvis du i all hovedsak bruker Apples «innebygde» programmer på Macen din – Safari, Mail, kanskje iTunes og Bilder, for å nevne de mest brukte – kan du «trygt» bare hoppe i det. Har du også en Office-pakke installert, og bruker Word og Excel, kanskje litt PowerPoint, tror jeg heller ikke risikoen er overhengende for å støte på problemer.

Men har du andre programmer – gjerne fra andre leverandører – du er avhengig av i det daglige, kan det være lurt å ta noen forholdsregler. Og da mener jeg: Full backup av hele maskinen, slik at du har muligheten til å nedgradere hvis ting ikke funker tilfredsstillende etter oppgraderingen.

Uten å kjede dere med en laaang liste over alt jeg er avhengig av skal funke smooth etter en oppgradering, så nevner jeg likevel at jeg har noen applikasjoner som skal «spille» med operativsystemet på et litt dypere nivå enn de nevnte «dagligdagse» programmene. Jeg bruker QuarkXPress til produksjon av avissider (og Quark har allerede vært ute med en formanende pekefiner om å holde litt an med oppgradering inntil de har fått testet den endelige versjonen av det nye OS-et med sitt program). Jeg bruker også en såkalt applikasjonsserver (ColdFusion Server) til utvikling av de mest spennende og imponerende webapplikasjoner du kan tenke deg (tongue slightly in cheek). Jeg har behov for at databasesystemet MySQL skal oppføre seg pent og funke også under El Capitan. Og så har jeg hele Adobe Creative Cloud-pakken, herunder Photoshop, som vil gjøre hverdagen min sur hvis de begynner å fuske. Tja, det ble visst en lang liste, likevel. Sorry.

Så, altså: For å være på den sikre siden bør du ta en komplett backup av hele systemet ditt før du smeiser til og installerer El Capitan.

Her er oppskriften (i hvert fall én av dem, og den jeg foretrekker):
  1. Finn ut hvor mye data du har på harddisken din (markér harddisk-symbolet i Finder, trykk kommando + I for å få opp infovinduet, og les av hvor mye som er brukt på harddisken).
  2. Stikk på Elkjøp eller Expert og kjøp deg en ekstern harddisk som har minst så mye plass som du nettopp har funnet ut at du har behov for. 
    • Gjerne en disk med USB 3.0-hastighet, i hvert fall hvis USB-portene på Macen din støtter USB 3.0. Hvis du er i tvil omg USB 2.0 eller USB 3.0, gjør det enkelt og kjøp bare en ekstern USB-disk.
  3. Koble til den nye eksterne disken og start programmet Diskverktøy. Her velger du å formatere den nye disken som «Mac OS Extended (Journaled)».
  4. Last ned og installer programmet SuperDuper. Med dette kan du lage en komplett klone av den interne harddisken din. Og det er denne klonen du evt. kan «legge tilbake» hvis ting går «haywire». Velg den interne harddisken din i nedtrekkslisten bak «Copy» og velg den nye eksterne harddisken din i nedtrekkslisten til høyre, bak teksten «to». Og så klikker du «Copy Now», og svarer bekreftende på spørsmålet du får om du virkelig ønsker å kopiere nå.
  5. Så er det bare å vente til kloneoperasjonen er ferdig, før du kobler fra den eksterne disken.
  6. Da er tiden inne for å oppgradere til OS X El Capitan – og forhåpentligvis går alt hunky dory!
Hvis ting ikke går hunky dory:
  1. Koble til den eksterne disken som har en klone av systemet ditt slik det var umiddelbart før du oppgraderte til El Capitan.
  2. Restart Macen din og hold nede alt-tasten når maskinen starter opp. Du skal da få opp en liste på skjermen over tilgjengelige volumer/disker det er mulig å starte maskinen fra. Velg den eksterne disken og slå retur på tastaturet:
  3. Maskinen din vil nå starte med det «gamle» systemet. Det vil ta noe lenger tid enn det tar å starte fra den interne harddisken, fordi ting går tregere via USB enn via de kablene den interne disken er koblet opp med inni maskinen. Men ventetiden er til å leve med.
  4. Når maskinen er ferdig å starte opp starter du igjen SuperDuper, og så gjør du bare det motsatte av det du gjorde da du laget klonen: Velg den eksterne disken i nedtrekkslisten bak «Copy» og velg den interne harddisken din i nedtrekkslisten til høyre, bak teksten «to». Og så klikker du «Copy Now», og svarer bekreftende på spørsmålet du får om du virkelig ønsker å kopiere nå.
  5. La SuperDuper jobbe seg ferdig. 
  6. Slå av maskinen.
  7. Koble fra den eksterne disken
  8. Slå på maskinen.
  9. Du har rykket tilbake til start.
Så er det bare å vente til leverandøren av de programmene du ikke fikk til å funke tilfredsstillende kommer med en oppdatering. Når dét skjer, gjentar du oppskriften du nettopp har lest.

Men: Vent med å installere den nye oppdateringen du har ventet på til etter at du har klonet disken din. For hvem vet: Kanskje den nye versjonen av programmet du har ventet på heller ikke funker slik det skal under El Capitan. Men enda verre: Kanskje det ikke funker helt optimalt under det gamle systemet heller, og da sitter du i saksa hvis du installerte den nye versjonen før du klonet disken din – for da er det jo den versjonen du får «tilbake» når du nedgraderer igjen!

That’s it – følg denne oppskriften hvis du er tvil. Den ser mer skremmende ut enn den er. Og hvis du ikke føler deg komfortabel med å gjøre dette selv, ta kontakt med CodeFactory!

søndag 20. september 2015

MacSøndags-tips: Litt «hakkete» telefon etter iOS 9-oppgradering? Her er fiksen!

iPhonen skulle – etter forhåndsreklamen å dømme – blir raskere etter oppgradering til iOS 9. Mange har imidlertid rapportert «hakkete» oppførsel. Jeg er en av dem som opplevdet det. Her er medisinen (i hvert fall hvis du har en forholdsvis ny telefon, med litt hestekrefter under panseret):


  1. Åpne Innstillinger-appen, skroll til og trykk på «Generelt». Trykk så på «Tilgjengelighet». Trykk så på «Øk kontrast». Øverst finner du da en av/på-instilling for «Reduser gjennomsiktighet». Slå denne på. Hvis du nå tester telefonen skal du allerede merke at ting «flyter» bedre og er mindre «hakkete».
  2. Men du ønsker enda mer smooth oppførsel fra telefonen? Trykk deg i så fall tilbake til «Tilgjengelighet», scroll litt nedover og finn «Reduser animering». Trykk deg inn på denne og slå på. Nå skal telefon-hverdagen din ha blitt en helt annen – apper åpnes lynraskt og alt oppfører seg my raskere og «mykere» – og dét uten at du egentlig har gitt avkall på noe!
  3. Vil du ha enda mer? I Innstillinger trykker du deg inn på «Generelt», finner «Bakgrunnsoppdatering» og trykker deg inn på denne. Her har du to valg: Du kan rett og slett skru av all bakgrunnsoppdatering. Det vil selvsagt gi aller mest effekt. Men det gjør også at du går glipp av enkelt ting som kan være kjekke å ha, f. eks. push-varsel om eposter. I stedet lar du Bakgrunnsoppdatering være slått på, og så går du gjennom hele lista med apper og slår av de du ikke ønsker skal oppdateres i bakgrunnen. I likhet med meg vil du trolig finne ut at dette gjelder de aller fleste.
Har du gjort alt jeg har foreslått? Fornøyd? 

Jeg kan i hvert fall love at jeg er strålende fornøyd etter å ha endret disse innstillingene – jeg kan faktisk ikke huske at telefonen min – verken den jeg har nå, eller de jeg har hatt tidligere – har oppført seg mer «smooth» og kjapt enn det jeg opplever nå.

fredag 18. september 2015

MacFredags-tips: iOS 9 med en hjelpende hånd når batteriet nesten kneler

I går skrev jeg om iOS 9 og en tastatur-nyhet som jeg var særdeles fornøyd med. I dag handler det om Apples bistand til å tyne mest mulig ut av et batteri som begynner å nærme seg tomt.

Der hvor vi iOS-brukere (iPhone og iPad, og iPod Touch, for den saks skyld) til nå bare har hatt muligheten til å resignert klikke «OK» på beskjeden om at nå nærmer du deg en uholdbar livssituasjon når batterinivået treffer 20% på vei nedover på «enheten», får vi med iOS 9 muligheten til å endre en bråte innstillinger med ett enkelt trykk på skjermen, innstillinger som gjør at de siste 20 prosentene skal vare lenger enn de ellers ville gjort.


For når den magiske 20%-grensen nås kommer den beskjeden du ser på bildet ovenfor opp på skjermen. Her kan du trykke på «Close», og telefonen (eller hva det måtte være) fortsetter å bruke strøm som en full sjømann (ja, dét var en svært dårlig metafor).

Hvis du derimot trykker på «Low Power Mode» (jeg vet ikke helt hva det vil stå på en enhet med norsk operativsystem, men siden det er bare to alternativer der, er det bare å trykke på den øverste av de to «knappene») begynner enheten å spare strøm.

Hva skjer da? Jo dette:


Som det står på bildet rett ovenfor: I Low Power Mode skrues det av en rekke strømkrevende funksjoner; henting av epost, oppdatering av apps som kjører i bakgrunnen, automatiske nedlastinger av bl. a. app-oppdateringer, samt at noen strømkrevende visuelle effekter slås av.

Viktig melding 1: Hvis du når du får den første beskjeden opp på skjermen trykker på «Low Power Mode», og så angrer deg umiddelbart, kan du skru det av manuelt igjen ved å gå inn i Innstillinger, deretter scrolle til og trykke på Batteri, og så slå dette moduset av.

Viktig melding 2: Hvis du har lyst å kjøre i Low Power Mode før batterikapasiteten når ned til 20%, kan du selvsagt skru det på manuelt ved å gjøre det samme som står i Viktig melding 1, men den forskjellen at du skrur det på i stedet for av.

God helg!

torsdag 17. september 2015

MacTorsdags-tips 2: To gode grunner til å bytte en litt «gammel» harddisk

I’m on a roll – her kommer et nytt tips, samme dag som jeg allerede har lagt ut et tips. Hyperaktiv? Neida!

Jeg bestemte meg bare for å slå et slag for bytte av harddisk hvis du har en MacBook av ett eller annet slag, som inneholder en god, gammeldags mekanisk harddisk. Jeg har den senere tid hatt inne flere bærbare Macer der disken har vært «toast» og der det har krevd sin mann (meg!) å få berget dataene som befant seg på disken.

Det er to gode grunner til å bytte, selv om harddisken din fortsatt funker slik den skal:

  1. Mekaniske/tradisjonelle harddisker i bærbare personlige datamaskiner lever et risikofylt liv. Hvor mange av oss har ikke ved mer enn én anledning «smekket» lokket sammen på maskinen, for så å rive maskinen opp fra bordet den sto på, og vippe den opp under armen, eller stappe den ned i en bag, og vandre av sted? Dette er å be om bråk. Hvis ikke harddisken får tid til å «spinne ned» før man begynner å herje med maskinen, er faren for at noe skjærer seg «inni der» svært stor. Og hvis noe skjærer seg inni der er det bare å vinke farvel til disken. Risikoen for at du da må vinke farvel til mye data (bilder, dokumenter, musikk, film…) – for ikke å snakke om alt av data – er også overhengende.
  2. Kort og godt: Ved å sette en SSD (Solid State Drive) inn i maskinen din vil du få en maskin som vil framstå som mye raskere i mange sammenhenger, blant annet oppstartstiden.
En SSD er dessverre ikke så usårbar som de har blitt markedsført som de siste årene. Men den tåler ualminnelig mye mer enn en gammeldags disk. Og de koster penger. Men SSD-er blir som alt annet datautstyr billigere og billigere etter hvert som månedene og årene går.

Og den tåler altså i mye større grad den røffe behandlingen mange brukere utsetter maskinen og disken for. Og den er som sagt mye raskere å både lese data fra og skrive data til.

Så hvis du:
  1. har råd
  2. ønsker å føle deg tryggere
  3. ønsker en raskere maskin
  4. vil forebygge tap av data
er anbefaling klar: Bytt ut den gamle harddisken med en ny SSD, helst før den gamle harddisken trekker sitt siste sukk.

Kan du bytte harddisk selv? Jadda. Men det skal gjøres med forsiktighet, meget stor forsiktighet.

Så vil du ikke ta sjansen på å gjøre det selv, er det bare å kontakte CodeFactory, så sørger vi for «full pakke»: Backup av alle data du har på maskinen din, anskaffelse av SSD, bytte av disk og tilbakekopiering av alle data til den nye disken.

Kontaktskjema finner du her.

Eller du kan finne CodeFactory på Facebook og sende en helt vanlig melding, så ordner vi biffen. Eller SSD-en, for å være mer presis

MacTorsdags-tips: Oppgradér til iOS 9 - om så bare for tastatur-forbedringen

Etterlengtede iOS 9 (til iPhone og iPad) ble sluppet i går kveld, norsk tid. Og du bør oppgradere, om så bare på grunn av det deilige, nye tastaturet.

Apple har de senere år fått mye pepper på grunn av en liten detalj (jeg husker i farta ikke i hvilken iOS-versjon dette ble «ødelagt»): Det har i en periode vært litt vanskelig å se på tastaturet om shift-tasten var aktivert, eller endog om caps-lock (dataverdenens satan) var slått på. Og klagene har vært konstante og kontinuerlige.

I iOS 9 er dette fikset, og det på en – etter mitt syn – særs elegant måte:

Hvis shift-tasten – eller caps-lock – er aktivert inneholder tastaturet bokstaver i VERSALER (eller «store» bokstaver, som de også kalles på såkalt folkemunne. Resten av tiden inneholder tastaturet minuskler/«små» bokstaver (også kalt Ravi-bokstaver…ka-ching!).





Da skulle det være umulig å være i tvil om shift-tastens status. Jeg elsker det – og mener (som kanskje allered nevnt) at dette er grunn god nok til å oppgradere.

Og så finnes det en bråte andre oppgraderingsgrunner – som jeg kommer tilbake til i senere tips.

PS: Jeg har flere steder på inter-weben i løpet av dagen i dag støtt på folk som intet mindre enn hater den nye tastatur-varianten. Selv om jeg er ute av stand til å forstå en slik holdning, er det kanskje på sin plass å nevne at den nye tastatur-«oppførselen» rett og slett kan skrus av:

Åpne Innstillinger-appen. Trykk på «Generelt». Scroll nedover til du finner «Tilgjengelighet» og trykk på den. Scroll igjen, til du finner «Tastatur». Trykk på den og slå så av «Vis små bokstaver».

Men vær klar over at selv om jeg respekterer din rett til å gjøre dette, og vil kjempe til døden for at du skal beholde denne retten, så mener jeg bestemt at det er en ulur ting å gjøre!

torsdag 3. september 2015

MacTorsdags-tips: Chrome spiser mer batteri enn Safari

Googles Chrome er en svært populær nettleser, og svært mange har byttet ut Apples egen Safari med Chrome som standard internett-surfe-program. Men er nå det egentlig så lurt?

Ikke så veldig lurt, i hvert fall ikke hvis du er opptatt av å kjøre Macen din lengst mulig på batteri, uten å måtte plugge den i veggen og få såkalt AC/DC inn i maskinen din.

En helt ny test viser nemlig at du – litt avhengig av hvilke nettsteder du surfer på, og hva du gjør og hva du bruker nettleseren til – kan få opptil halvannen time mer batteritid hvis du bruker Safari i stedet for Chrome:


Greit å vite for batteribrukerne.

Så tenker kanskje noen: Hah! Jeg bruker Firefox, så da så! Men, neida, du: Firefox stiller (nesten) i samme klasse som Chrome når det gjelder å suge batteri.

Det er «selvsagt» ikke jeg som har gjort denne testen, og all info finner du her.

onsdag 2. september 2015

MacOnsdags-tips: Ta backup av iPhonen din – jevnlig!!!

For en uke eller tre siden ble jeg oppringt av et lettere fortvilet sviger-menneske: Hennes datters iPhone var blitt låst ved at noen Tromsø-ramp hadde tastet låse-koden for mange ganger. Eneste løsning: Slett hele skjiten og start på nytt.

Tenk hvor kjekt det da hadde vært hvis det fantes en backup man kunne legge tilbake?

Det fantes altså ikke i dette tilfellet. Hva som gikk tapt har jeg ikke fått detaljer om. Men det du risikerer å miste hvis du havner i samme situasjon, og ikke har backup, er – bl. a. – bilder, filmer (som du har tatt opp selv), musikk du ikke har kjøpt på iTunes, osv.

Apper og musikk du har kjøpt på iTunes vil det bare være å laste ned igjen etter at du har slettet og satt opp telefonen på nytt.

Men det kan jo være litt surt å miste masse bilder.

Gjør det derfor til å en vane å koble telefonen din til en Mac eller annen personlig computer (PC) der du har iTunes installert, og ta backup. Gjentar: Ta backup. Jevnlig. Minst én gang i uka. Litt avhengig av hvor mye bilder du tar, og hvor surt det vil være å evt. miste dem.

Og det å ta backup av en iPhone til iTunes er en veldig enkel affære: Det er bare å koble telefonen til datamaskinen, så vil iTunes starte opp automatisk og backup vil starte automatisk. Så lenge du ikke har endret på innstillingene som pr. default sørger for at dette skjer.

Jepp, et er selvsagt mulig å sette opp «auto-backup» av bilder f. eks. til Min Sky – mulighetene er mange. Men for de som heller ikke har gjort det: Ta backup til iTunes. Jevnlig.
Et annet litt tilleggstips: I «iPhone-vinduet» i iTunes er det lurt å krysse av for «Kryptér iPhone backup», og oppgi et passord (som du helst bør huske) – da vil du slippe å skrive inn en bråte med passord etter at du har kjørt en «restore» fra den siste backupen din.

PS: Det er like lurt å ta jevnlig backup av iPaden, også, hvis du har en…