Her får du den gratis oppskriften på å sikre deg mot problemer – så slipper du å betale andre aktører som tilbyr «kurs» i det jeg skriver i denne artikkelen…
OS X El Capitan lover mye. Nye spennende funksjoner er kanskje det som frister de fleste. For eget vedkommende er jeg mer fokusert på – og forventingsfull til – Apples løfter om ytelsesforbedringer. Uten at jeg dermed føler at jeg har så mye å klage på med dagens OS, Yosemite.
Det store spørsmålet er: Er det bare å hoppe til og klikke på Oppgrader-knappen så snart den dukker opp?
Det finnes ikke ett enkelt svar på det.
Hvis du i all hovedsak bruker Apples «innebygde» programmer på Macen din – Safari, Mail, kanskje iTunes og Bilder, for å nevne de mest brukte – kan du «trygt» bare hoppe i det. Har du også en Office-pakke installert, og bruker Word og Excel, kanskje litt PowerPoint, tror jeg heller ikke risikoen er overhengende for å støte på problemer.
Men har du andre programmer – gjerne fra andre leverandører – du er avhengig av i det daglige, kan det være lurt å ta noen forholdsregler. Og da mener jeg: Full backup av hele maskinen, slik at du har muligheten til å nedgradere hvis ting ikke funker tilfredsstillende etter oppgraderingen.
Uten å kjede dere med en laaang liste over alt jeg er avhengig av skal funke smooth etter en oppgradering, så nevner jeg likevel at jeg har noen applikasjoner som skal «spille» med operativsystemet på et litt dypere nivå enn de nevnte «dagligdagse» programmene. Jeg bruker QuarkXPress til produksjon av avissider (og Quark har allerede vært ute med en formanende pekefiner om å holde litt an med oppgradering inntil de har fått testet den endelige versjonen av det nye OS-et med sitt program). Jeg bruker også en såkalt applikasjonsserver (ColdFusion Server) til utvikling av de mest spennende og imponerende webapplikasjoner du kan tenke deg (tongue slightly in cheek). Jeg har behov for at databasesystemet MySQL skal oppføre seg pent og funke også under El Capitan. Og så har jeg hele Adobe Creative Cloud-pakken, herunder Photoshop, som vil gjøre hverdagen min sur hvis de begynner å fuske. Tja, det ble visst en lang liste, likevel. Sorry.
Så, altså: For å være på den sikre siden bør du ta en komplett backup av hele systemet ditt før du smeiser til og installerer El Capitan.
Her er oppskriften (i hvert fall én av dem, og den jeg foretrekker):
- Finn ut hvor mye data du har på harddisken din (markér harddisk-symbolet i Finder, trykk kommando + I for å få opp infovinduet, og les av hvor mye som er brukt på harddisken).
- Stikk på Elkjøp eller Expert og kjøp deg en ekstern harddisk som har minst så mye plass som du nettopp har funnet ut at du har behov for.
- Gjerne en disk med USB 3.0-hastighet, i hvert fall hvis USB-portene på Macen din støtter USB 3.0. Hvis du er i tvil omg USB 2.0 eller USB 3.0, gjør det enkelt og kjøp bare en ekstern USB-disk.
- Koble til den nye eksterne disken og start programmet Diskverktøy. Her velger du å formatere den nye disken som «Mac OS Extended (Journaled)».
- Last ned og installer programmet SuperDuper. Med dette kan du lage en komplett klone av den interne harddisken din. Og det er denne klonen du evt. kan «legge tilbake» hvis ting går «haywire». Velg den interne harddisken din i nedtrekkslisten bak «Copy» og velg den nye eksterne harddisken din i nedtrekkslisten til høyre, bak teksten «to». Og så klikker du «Copy Now», og svarer bekreftende på spørsmålet du får om du virkelig ønsker å kopiere nå.
- Så er det bare å vente til kloneoperasjonen er ferdig, før du kobler fra den eksterne disken.
- Da er tiden inne for å oppgradere til OS X El Capitan – og forhåpentligvis går alt hunky dory!
Hvis ting ikke går hunky dory:
- Koble til den eksterne disken som har en klone av systemet ditt slik det var umiddelbart før du oppgraderte til El Capitan.
- Restart Macen din og hold nede alt-tasten når maskinen starter opp. Du skal da få opp en liste på skjermen over tilgjengelige volumer/disker det er mulig å starte maskinen fra. Velg den eksterne disken og slå retur på tastaturet:
- Maskinen din vil nå starte med det «gamle» systemet. Det vil ta noe lenger tid enn det tar å starte fra den interne harddisken, fordi ting går tregere via USB enn via de kablene den interne disken er koblet opp med inni maskinen. Men ventetiden er til å leve med.
- Når maskinen er ferdig å starte opp starter du igjen SuperDuper, og så gjør du bare det motsatte av det du gjorde da du laget klonen: Velg den eksterne disken i nedtrekkslisten bak «Copy» og velg den interne harddisken din i nedtrekkslisten til høyre, bak teksten «to». Og så klikker du «Copy Now», og svarer bekreftende på spørsmålet du får om du virkelig ønsker å kopiere nå.
- La SuperDuper jobbe seg ferdig.
- Slå av maskinen.
- Koble fra den eksterne disken
- Slå på maskinen.
- Du har rykket tilbake til start.
Så er det bare å vente til leverandøren av de programmene du ikke fikk til å funke tilfredsstillende kommer med en oppdatering. Når dét skjer, gjentar du oppskriften du nettopp har lest.
Men: Vent med å installere den nye oppdateringen du har ventet på til etter at du har klonet disken din. For hvem vet: Kanskje den nye versjonen av programmet du har ventet på heller ikke funker slik det skal under El Capitan. Men enda verre: Kanskje det ikke funker helt optimalt under det gamle systemet heller, og da sitter du i saksa hvis du installerte den nye versjonen før du klonet disken din – for da er det jo den versjonen du får «tilbake» når du nedgraderer igjen!
That’s it – følg denne oppskriften hvis du er tvil. Den ser mer skremmende ut enn den er. Og hvis du ikke føler deg komfortabel med å gjøre dette selv, ta kontakt med CodeFactory!