søndag 30. august 2015

MacSøndags-tips: Fram og tilbake i Safari (er ikke nødvendigvis like langt…)

Hvordan beveger du deg fram og tilbake i Safari? Klikk-klikk-klikk på Tilbake- eller Framover-knappen? Helt greit det, for all del – men ting kan gjøres mye mer effektivt.

La oss si at du har klikket deg inn på en artikkel på vg.no, slik jeg har gjort på illustrasjonen nedenfor. Så har du i den artikkelen funnet en «Les mer om…»-link som fristet. Og så klikket du på den. Og så skjedde jaggu det samme på siden du kom til etterpå. Og etterpå der igjen. Og etterpå der igjen, og…Eller du har skrevet inn en helt ny adresse i adressefeltet og forlatt hele «Schibsted-nettverket».

Men så vil du tilbake til utgangspunktet (forsiden på vg.no) – eller i hvert fall en side du besøkte for noen klikk siden. Hvis du da klikker gjentatte ganger på nettleserens Tilbake-knapp til du kommer dit du skal, gjør du det «feil» (vel å merke etter mine standarder).

Hvis du derimot er smart og klikker på Tilbake-knappen (den jeg har satt en rød sirkel rundt på bildet nedenfor) og holder den nede, så får du opp en meny med alle sidene du har vært på, og du kan velge den siden du vil gå tilbake til. Resultat: Du sparer en masse klikk!

Smart, hæ?


















Joda, det kan hende at det i akkurat dette spesifikke tilfellet er andre og enklere måter å komme tilbake til vg.no sin forside – f. eks. har du et bokmerke liggende i bokmerkelinja rett under Tilbake-knappen som du kan klikke på. Eller du har satt vg.no som startside, og kan følgelig bruke tastatur-kommandoen for å navigere «Hjem»: Kommando + Shift + H. Men la oss nå si at du ikke har noen av disse alternativene tilgjengelige.

 Litt bonus-materiale:


  1. Dette trickset kan selvfølgelig benyttes på nettleserens «Framover»-knapp også.
  2. Det finnes også en tastatur-kommando for å gå ett og ett skritt tilbake, som jeg anbefaler å benytte i stedet for å klikke (hvis du nå absolutt vil gå ett og ett skritt tilbake): Kommando + piltast venstre. Og igjen: Hvis du heller vil bevege deg ett og ett skritt framover i nettleser-historien: Kommando + piltast høyre. 
  3. De som husker én eller to versjoner tilbake i Mac OS X-historien (Mavericks, eller Mountain Lion – jeg husker ærlig talt ikke) vet at man tidligere kunne bruke Backspace-tasten (den nest øverst til høyre på tastaturet, som du også bruker til å slette tekst med mot venstre) til å bevege seg bakover i nettleser-historien (ett og ett skritt). Det irriterte meg infernalsk da Apple fjernet denne tastatur-kommandoen. Så jeg har laget den på nytt på  min egen maskin. Vil du også ha tilbake denne muligheten? Send meg en melding (http://codefactory.no/contact.cfm), eller skriv en kommentar i kommentar-feltet, så skal du få oppskriften gratis som bare fy!

onsdag 19. august 2015

MacOnsdags-tips: To små-tips. Små, men nyttige og kjekke!

Innleggene mine hittil har hatt en «intern» rød tråd – de har f. eks. handlet om epost på iPhone…eller kjekke tastatur-kommandoer på Macen. Men ikke noe annet «blandet inn». Dagens post, med to kjekke tips, er sånn sett litt hummer og kanari, det eneste de har til felles er at  de har med Mac og Mac OS X å gjøre, og ingenting med iPhone/iPad/iOS å gjøre.
NB: Alt jeg påstår nedenfor fungerer slik jeg skriver at det fungerer på siste versjon av Mac OS X, Yosemite. Det kan være noe annerledes oppførsel på tidligere versjoner av Mac OS X – men så langt tilbake i verdenshistorien klarer ikke jeg å huske i detalj…
  1. Når du skal slå av Macen, alternativt ta en omstart: Det ni av ti sikkert gjør da er å klikke på Eplet helt øverst til venstre på skjermen og velge enten «Slå av…» eller «Omstart…». Hvis du gjør det, vil du få opp et spørsmål om du virkelig ønsker å gjøre det du nettopp har bedt om. (Slikt irriterer meg en smule – tenk hvis man måtte svare bekreftende på alle handlinger man utfører her i livet?!?! Nåvel, det har sikkert sin funksjon).

    Hvis du derimot vil slippe å bekrefte at du ønsker å gjøre faktisk er det du ønsker å gjøre, kan du holde nede Alt-tasten på tastaturet når du gjør ditt valg i Eple-menyen. Da slås maskinen av – eller restartes – uten noen kontrollspørsmål

    Et annet kjekt lite Omstart/Slå av-tips er at du slett ikke trenger å gjøre noe menyvalg i Eple-menyen. Trykk inn maskinens Av/På-knapp (enten lokalisert som en rund knapp helt øverst til høyre på maskinen, til høyre og ovenfor tastaturet – hvis du har en «eldre» MacBook – eller lokalisert som en egen tast på tastaturet, helt øverst til høyre – hvis du har en nyere MacBook. Har du en iMac eller en Mac Pro, vil Av/På-knappen være lokalisert et helt annet sted, og du får heller sende meg et spørsmål hvis du sitter der med en Mac og ikke aner hvor Av/På-knappen er. Men det skal vel godt gjøres…). Når du har trykket inn maskinens Av/På-knapp holder du den inne noen sekunder til du får opp en dialogrute på skjermen der du kan velge mellom Omstart, Dvale, Avbryt og Slå av.

    Tilleggstips: Hvis maskinen har låst seg, eller ser ut som den har låst seg, og eneste utvei er å få slått den av (for å slå den på igjen etterpå), fortsetter du bare å holde inne Av/På-knappen etter at ovennevnte dialogrute har dukket opp på skjermen, og etter opptil 10 sekunder slås maskinen helt av. Men NB: Ikke bruk denne metoden for å slå av Macen hvis du ikke er helt nødt – en normal «shutdown» er definitivt det sunneste fordi operativsystemet utfører en del nødvendige og nyttige oppgaver i løpet av «avslåingen» som ikke vil bli utført hvis du bare tvangsstopper Macen.

  2. Fullskjerm – eller full skjerm? Så å si alle vinduer du kan støte på på Macen din har de etter hvert velkjente tre små runde knappene helt øverst til venstre i tittellinja:


    Den røde knappen brukes til å lukke vinduet. Det vet dere alle sammen. Den gule knappen brukes til å minimere vinduet (det «forsvinner» ned i Docken). Den grønne knappen brukes til å sende vinduet inn i fullskjerm-modus. Og da mener jeg fullskjerm i den grad at du kun ser det aktuelle vinduet på skjermen – ingen menylinje, ingenting annet (selv om du kan hente fram og få tilgang til menylinja igjen ved rett og slett å bevege markøren helt opp i øverste skjermkant). Personlig hater jeg fullskjermmodus. Men det kan ha med alderen (eller antall år på baken som Mac-bruker) å gjøre…
    NB: Denne oppførselen til den grønne knappen er ny i – så vidt jeg klarer å huske – siste versjon av Mac OS X, Yosemite. Men jeg kan huske feil – kanskje var den allerede på plass i forrige versjon, Mavericks. I tidligere versjoner av OS X var resultatet av å klikke på den grønne «zoom vindu»-knappen nokså random, og i all hovedsak fullstendig unyttig.
    Det litt «problematiske» med dette er at også den grønne knappen – som man skulle tro ville være riktig å klikke på på nytt for å gå ut av fullskjermmodus – forsvinner.

    Men da er det altså bare å bevege markøren helt opp til øvre skjermkant slik at menylinja dukker opp igjen, og så velge Vis –> Avslutt fullskjermmodus.

    Det finnes også en tastaturkommando for av avslutte fullskjermmodus, som går igjen i det fleste programmet (men faktisk er den ikke den samme i alle programmer): Trykk Ctrl + Kommando + F på tastaturet.

    Til slutt et ekstra lite drops: Hva om du ønsker å få et nettleservindu eller et Finder-vindu til å fylle hele skjermen uten å gå inn i fullskjermmodus? Hold nede Alt-tasten når du klikker på den grønne «fullskjerm»-knappen – da vil vinduet utvide seg slik at det fyller hele skjermen, men du har fortsatt menylinja og alt annet nyttig tilgjengelig. Og personlig elsker jeg vinduer som fyller hele skjermen – alt virker så mye ryddigere da!
Det var det for denne gang. Bare to tips. I en veldig lang post. 

Begynner å lure på om jeg er for omstendelig i mine forklaringer…eller?

PS: Jeg har flere ganger skrevet at dagens tips ikke nødvendigvis fungerer på OS X-versjon eldre en Yosemite. Har du ikke oppgradert til Yosemite ennå? Gjør det. Ferdig snakka.

mandag 17. august 2015

MacMandags-tips: Hvordan legge til flere bilder i én epost på iPhone

De fleste som sender bilder som vedlegg til en epost på iPhone (eller iPad) starter trolig prosessen med å klikke på «Del»-knappen under aktuelt bilde når de er inne i bilde-biblioteket sitt. For inne i epost-klienten er det jo ingen åpenbare muligheter for å legge til bilder…eller?

Niks, ingen åpenbare muligheter.

Men det er fullt mulig å starte i motsatt ende. Og dette trickset gjør at det faktisk er mulig å sende flere bilder i samme epost, uten begrensninger på antall (jeg har i hvert fall ikke støtt på noen begrensninger*):

Når du har eposten du vil sende oppe på skjermen trykker du fingeren ned der hvor du ellers ville ha skrevet innholdet i eposten (altså nedenfor Emne-feltet), og holder den der til «forstørrelses-bobla» vises under fingeren din. Når du nå løfter fingeren vil det dukke opp en liten svart meny på skjermen.

I denne menyen vil det være tre valg – pluss en liten pil helt ytterst til høyre. Trykk på denne pila og du får opp et par valg til. Ett av dem er «Sett inn bilde eller video». Trykk på dette valget og Bilder-programmet åpner seg og du kan finne fram til bildet du ønsker å legge ved eposten.

Og: Hvis du ønsker å legge til flere bilder, gjør du bare det samme igjen og igjen til du har fått lagt til alle bildene.

En annen måte å sende flere bilder pr. epost samtidig: Åpne Bilder-appen, klikk på Velg-knappen øverst til høyre, markér de bildene du vil sende, og klikk på Del-knappen nederst til venstre, deretter på Epost-ikonet. Men: Når du gjør det på denne måten kan du kun sende 5 bilder samtidig. Hvis du velger flere enn 5 bilder, forsvinner Epost-ikonet fra alternativene når du klikker på Del-knappen.

*) Vær oppmerksom på at flere epost-leverandører har en grense på hvor store eposter det er lov å sende gjennom deres servere, slik at hvis du legger til for mange bilder risikerer du at eposten blir for «tung» og at den blir avvist av serveren.

lørdag 15. august 2015

MacLørdags-tips: «Hjem-knappen» på iPhonen kan brukes til så mangt!

Tilhører du gruppen iPhone-brukere (eller iPad, for den saks skyld) som nøyer deg med å bruke Hjem-knappen bare til å komme deg ut av det programmet du er inne i? Da har du mye å hente i dagens tips:
NB: Når jeg i det følgende bruker begrepet «trykk» mener jeg at knappen skal trykkes inn. Når jeg bruker begrepet «tap» mener jeg at du bare skal «dunke» fingeren mot hjem-knappen, uten å trykke den inn
  1. Dobbelt-trykk på hjem-knappen: Du får opp en liste over programmer som er igang og du kan sveipe til høyre eller venstre for å aktivere et annet program. Myyye enklere enn å avslutte det aktive programmet med ett trykk på hjem-knappen, for så å lokaliser ikonet for det programmet du ønsker å bruke i stedet, og så trykke på det ikonet. Som en ekstra bonus dukker det også opp en liste over de kontaktene du sist har kommunisert med, pr. telefonsamtale eller melding, og du kan veldig enkelt «fyre igang» en ny samtale eller melding til en av kontaktene i denne listen. OBS: Også her kan du sveipe til høyre eller venstre for å se flere kontakter.
  2. Dobbelt-tap på hjem-knappen: En nifty liten kommando som ble implementert etter at iPhone kom i større størrelse i og med iPhone 6-utgivelsen. Apple innså at det for mange ville bli veeeldig langt å strekke tommelen helt opp til øverst på skjermen når man bruker telefonen med bare én hånd (og et gjør vel de fleste av oss mestparten av tiden). Dobbelt-tapper du på hjemknappen flytter innholdet i vinduet seg nedover på skjermen et stykke, og du når mye enklere f. eks. en tilbake-knapp helt øverst til venstre på skjermen:
  3. Trippel-trykk på hjem-knappen: For de med en tanke alderstillegg, som kan slite med å lese tekst som er veeeldig liten. Du får opp et rektangel som fungerer som et forstørrelsesglass. Nederst i rektangelet finnes det en liten «hendel» som du kan bruke til å flytte forstørrelsesglasset rundt på skjermen for å forstørre forskjellige områder. Skulle gjerne vist dere en skjermdump/illustrasjon av dette, men på skjermdumpen funker ikke forstørrelsesfunksjonen, og da er jo mye av hensikten borte. Hvordan du blir kvitt forstørrelsesglasset? Nytt trippel-trykk på hjem-knappen, så reiser det sin vei.
  4. Til slutt en god gammel en, som sikkert de fleste kjenner til: Hvis du har sveipet deg vekk fra den første «skjermen» med apper, og er kommet til skjerm 4, eller 5, eller 6, eller…da er det slett ikke nødvendig å sveipe 3-4-5 ganger til venstre for å komme hjem til «hovedskjermbildet». Et trykk på hjem-knappen tar deg – jepp – helt hjem!


Enjoy – og god helg!

onsdag 12. august 2015

MacOnsdags-tips: Bruk tastatur-kommandoer! Det er en ordre!!!

I tillegg til å være manisk opptatt av backup (det er en grunn til det – jeg ville vært i kjempetrøbbel flere ganger om jeg ikke hadde tatt dette på alvor), er jeg infernalsk opptatt av å jobbe effektivt.

Årsaken til det er ikke bare å bli raskest mulig ferdig med de oppgavene jeg har – jeg synes det er forferdlig kjedelig og unødvendig å gjøre ting på en mer tungvint måte enn det som er nødvendig.

Cue: Tastatur-kommandoer.

Jeg er så desperat etter å bruke tastaturet til mest mulig (i stedet for å drive og klikke og velge i menyer og her der med musa) at jeg gjør alt jeg kan for å memorere tastatur-kommandoer i de forskjellige programmene. I tillegg bruker jeg tilleggsprogrammer på Macen min som lar meg lage egne tastatur-kommandoer der de ikke finnes. Eller sy sammen det som kan kalles macroer, som utfører en serie med operasjoner med bare ett tastetrykk.

Det er også svært mye bedre for helsa å bruke tastatur-kommandoer i stedet for musa så ofte det er mulig: Vi har vel alle slitt litt med smerter i arm i større eller mindre grad…?

Et veldig enkelt eksempel: Når jeg lager sider for Hålogaland Avis, og siden er ferdig konvertert til PDF og klar til å sendes til trykkeriet, så ønsker jeg å slippe å først aktivere FTP-programmet mitt, så aktivere Finder, så ta tak i PDF-en og dra den over i FTP-programmet. Jadda – det er en liten operasjon. Men takket være en liten «Automator»-arbeidsflyt (kanskje jeg kommer tilbake til Automator i et senere innlegg) og en tastatur-kommando trenger jeg bare å markere PDF-en i Finder, trykke en tastatur-kommando, og så overføres PDF-en til trykkeriet.

Nåvel. Jeg tenkte jeg skulle dele de aller mest grunnleggende tastatur-kommandoer i Mac OS X, som jeg pålegger dere å memorere og bruke:

  1. Bytte mellom aktive programmer: Hold nede kommando-tasten og trykk på tabulator-tasten. Så lenge du holder nede kommando-tasten kan du med gjentatte trykk på tabulator-tasten «navigere» fram til det programmet du ønsker å bytte til, og når dét programmet er markert, slipper du bare begge tastene.
  2. Kopiere markert tekst – eller en fil i Finder: Kommando + C
  3. Lime inn markert tekst – eller en fil i Finder – et annet sted: Kommando + V
  4. Avslutte et program (repetisjon): Kommando + Q
  5. Lukke et vindu i aktivt program: Kommando + W
Det får være nok for i dag – men vær trygg på at jeg kommer tilbake med flere tastatur-kommandoer før du aner det!

Ha en fin onsdag!!!

tirsdag 11. august 2015

MacTirsdags-tips: Backup, backup, backup!!!

De som har fulgt CodeFactory på Facebook en stund, eller kjenner meg på annen måte, vet at jeg har noen kjepphester. Den kjeppeste hesten av dem alle er…

Backup!!!

Backup, backup, backup!!!

Det er så lett å tenke at «det skjer ikke meg», eller «Mac er så stabilt og solid at risikoen for å miste data er minimal» – eller «ja, jeg skal komme igang med å ta skikkelig backup…snart».

Jeg sitter akkurat nå og jobber med en MacBook Pro – levert inn av en kunde – som plutselig ikke ville starte. Umiddelbart etter at på-knappen ble trykket inn, dukket det opp et forbudsskilt på skjermen. Ikke noe man gjerne vil se. Spesielt ikke siden det skiltet ble stående der, og ingenting mer skjedde.

Nå var ikke manglende backup et veldig stort problem for denne kunden – han har stort sett alt av viktige data liggende i et epostsystem på en server ett eller annet sted.

Men hva med deg? Har du masse bilder og kanskje filmer og musikk og viktige dokumenter på maskinen din som det ville svi å miste? For alltid? Bilder er for de fleste det tapet som svir mest. For det er jo ikke lenger slik at vi har album på album ståene i bokhylla, med papirkopier av «hele livet» trygt forvart (mot datacrash, da, ikke mot brann…Men det er en annen skål).

Personlig mener jeg at det å evt. miste alt man eier og har av bilder må svi litt ekstra fordi det er så totalt unødvendig.

Å sørge for skikkelig backup er både forholdsvis enkelt, det er ikke spesielt kostbart, det er ikke tidkrevende i det daglige i det hele tatt – og sjansen er stor for at du en dag i en galakse ikke så veldig langt borte kommer til å prise deg lykkelig over at du tok deg tida til å sikre dataene!

Trenger du hjelp til å sette opp solid backup? Ta kontakt!

Eller send meg en melding i innboksen, så skal du få tilsendt helt gratis en PDF som beskriver hvordan du gjør det selv!

mandag 10. august 2015

MacMandags-tips: I dag handler det om epost på iPhone

Jeg mistenker at mange som har en Mac også har en iPhone. Derfor skjener jeg litt ut på sidelinja i dag og gir dere et kjekt lite iPhone-tips.

Det handler om epost på iPhone: Har du noen ganger gått igang med å skrive en ny epost i mail-programmet på telefonen (enten det nå er en helt ny epost, eller et svar på en epost), og så oppdaget at du strengt tatt trenger å kikke litt på en annen epost som ligger i innboksen din – kanskje trenger du å kopiere noe fra en av disse.

Hvordan gjør du det da? Klikker Avbryt og sletter eposten du har begynt på? Eller klikker Avbryt og lagrer eposten som et utkast, som du senere kan hente opp igjen?

Sistnevnte variant er selvsagt det smarteste av de to alternativene. Men det krever jo noen ekstra operasjoner som vi i 2015 strengt tatt ikke har tid til…

Det aller smarteste er imidlertid å legge til side den eposten du holder på med, slik at du får tilgang til alle de andre epostene dine og kan lese/kopiere det du vil fra den du trenger å lese/kopiere noe fra. Og det er faktisk mulig:

Ta tak i øverste del av den nye eposten (der den røde sirkelen er på bildet nedenfor), der det står «ny melding», eller evt. det du allerede har skrevet inn i emne-feltet (i mitt tilfelle, i eksempelet, «About Something»), og dra hele greia helt ned til nederste del av skjermen:


Skjermbildet ditt vil da set ut som på neste bilde – eposten du holder på og jobbe med er nå «lagt til side» helt nederst på skjermen:


…og nå er det fritt fram til å gjøre hva du vil med epostene i innboksen din (eller eposter som ligger i andre mapper for den saks skyld).

Når du er ferdig med å lese eller kopiere det du trenger til den nye eposten, trykker du bare en gang på emnefeltet helt nederst på skjermen (der hvor den røde sirkelen er på min illustrasjon) og så spretter eposten opp til «normal» posisjon igjen, og du kan jobbe videre.

Nifty, hæ?

søndag 9. august 2015

MacSøndags-tips: Skjul den infernalske docken!

Jeg bruker nok ikke min Mac slik det store flertall bruker siden Macer. Spesielt ikke etter at Mac har blitt litt mer «allemanns-eie» de senere årene (les: Folk flest blir smartere og smartere…:.-).

Jeg er f. eks. hysterisk opptatt av å ha mest mulig tilgjengelig plass på skjermen til det jeg til enhver tid holder på med. Og det å da ha den for så vidt hjelpsomme Docken ligge nederst på skjermen (eller et annet sted) og bruke opp en masse plass, er selvsagt helt uaktuelt.
Docken er det lille «vinduet» som inneholder snarveier til de programmer du måtte ønske å ha snarveier til – og som også viser snarveier til programmer som er startet, men som ellers ikke finnes i Docken.
Min anbefaling er å skjule Docken – og så sørge for at den dukker opp sånn helt abrakadabra når du beveger markøren helt ned på skjermen (eller hvor du nå har plassert Docken din).

Så – hvordan går du frem for å få Docken til å oppføre seg slik jeg mener Docken skal oppføre seg?
Vel – hvis du har et operativsystem som er eldre enn det nyeste (Yosemite) så vil du finne et menyvalg som heter «Dock» hvis du klikker på Eplet helt øverst til venstre på skjermen. Ved å flytte markøren over dette meny-elementet får du opp en undermeny og kan velge «Slå på skjul automatisk». Straks du gjør dette, vil Docken forsvinne – men den vil altså dukke opp igjen hvis du flytter markøren din til det stedet Docken skulle vises (før den forsvant).

Har du derimot oppgradert til Yosemite (Mac OS X 10.10.x) så er dette menyvalget fjernet fra Eple-menyen, og du må inn i Systemvalg for å gjøre ønsket innstilling (OK, det finnes andre måter å gjøre det på, men det lar jeg ligge til noen evt spør om det…).

Når du har fått opp Systemvalg-vinduet, klikker du på ikonet for Dock (det ligger i øverst rad, som nr. 3), og i Dock-innstillingene krysser du av for «Slå på skjul automatisk» (det nest nederste avkrysningsvalget).

That’s it!

Tilleggsinfo for nesten-nerder – og de som vil tøffe seg litt: Du vil kanskje merke at det tar et lite sekund (eller kanskje litt mer før Docken spretter fram når du flytter markøren til der hvor Docken skal sprette fram. Det er snakk om veldig kort ventetid. For meg oppleves den som et halvt liv.
Her er oppskriften på hvordan du får Docken til å sprette fram pronto:

  1. I Finder åpner du mappen /Programmer/Verktøy/ – der finner du programmet Terminal, og så åpner du dette.
  2. I Terminal-vinduet skriver du defaults write com.apple.dock autohide-delay -float 0 og slår deretter retur (NB: Det skal ikke være noen linjeskift i kommandoen.
  3. Så skriver du killall Dock (fortsatt i Terminal-vinduet) og slår retur (dette «restarter» Docken, slik at den begynner å oppføre seg slik du ba om i pkt. 2.
  4. Du kan nå avslutte Terminal-programmet (husk tidligere tips om dette med å lukke alle vinduer kontra det å faktisk avslutte et program: http://macexperten.blogspot.no/2015/08/macfredags-tips-programmer-ma-avsluttes.html).
Etter disse operasjonene skal Docken sprette fram helt umiddelbart når du beveger markøren til riktig sted!

lørdag 8. august 2015

MacLørdags-tips – skamløs markedsføring:

  • Har du en Mac som begynner å bli 2-3-4-5 år gammel og som du synes begynner å bli ubehagelig treg? Da kan løsningen være å oppgradere den med mer minne/RAM og/eller en raskere harddisk (en såkalt SSD-disk, som er harddiskenes Formel 1-variant). En slik operasjon er ofte atskillig billigere enn å kjøpe ny maskin, og vil kunne gi deg en mye raskere maskin. Gjett hvem som kan hjelpe deg med det…?
  • Begynner batteriet på Macen din å bli uggent? Har du bare en time eller to batteritid mellom hver lading? Og helst skulle hatt mer? Mytene sier at det ikke er mulig å skifte batteri på de såkalte Unibody-MacBook Pro-ene. Men for de aller aller fleste av disse er det selvsagt bare tull. CodeFactory kan bistå med batteribytte – det er bare å ta kontakt:
  • www.codefactory.no
  • www.facebook.com/MacFixeren
  • cfcoder@codefactory.no
NB: Det aller beste er hvis du tar kontakt via Facebook-sida, eller sender en epost!

MacLørdags-tips: Tvangsavslutte programmer

I forrige tips lovet jeg en oppskrift på hvordan man tvangsavslutter programmer.
I hine hårde dager – fram til Apple lanserte operativsystemet (OS-et) Mac OX X i 2001 – var et frosset/ikke-responsivt program ensbetydende med at hele maskinen måtte restartes. Dette ble vi heldigivis kvitt med OS X, og driftsstabiliteten for operativsystemet har bare blitt bedre og bedre etter hvert som årene har gått og oppgraderingene har kommet.
Men fortsatt er det slik at et program kan fryse/slutte å svare.
Hvordan vet du at et program ikke svarer – og hva gjør du?
For det første: Den ekle spinnende badeballen er en indikasjon på at et program har tatt seg en lengre pause. Men et program kan være frosset uten at badeballen dukker opp. Likevel merker du at noe er galt ved at ingenting skjer når du forsøker å bruke programmet.
Det som må til for å få avsluttet dette programmet er å tvangsavslutte det.
Det er flere måter å få fram det lille vinduet som lister alle aktive programmer, og der du også vil kunne se at det står "(svarer ikke)" bak problem-programmet/ene.
1. Klikk på Eplet helt øverst i venstre hjørne på skjermen og velg Tvungen Avslutning.
2. Bruk tastatur-kommandoen Alt + Kommando + esc.
Du får da opp et vindu på skjermen (som på bildet under) der du kan markere programmet du ønsker å tvangsavslutte, for så å klikke på Avslutt-knappen nederst til høyre i vinduet (vedlagte bilde er hentet fra mitt engelskspråklige operativsystem, så ikke la deg forrvirre av det).

Programmet vil da nokså raskt avsluttes.
Og, ja: Hvis du hadde gjort endringer i ett eller flere dokumenter tilhørende dette programmet etter at du sist lagret, så mister du også disse endringene (men det er jo tross alt bedre enn hvordan ting var på 90-tallet, da vi mistet ulagrede endringer i alle programmer når skjiten frøs!).
NB – viktig tilleggsinfo:Hvis problemprogrammet er det aktive programmet (programmet i forgrunnen) når du forsøker å klikke på Eplet, så kan det hende at det ikke skjer noe når du klikker på Eplet. Trickset da er å få gjort et annet program aktivt først. Det gjør du enten ved å klikke på et vindu i et annet program som du klarer å se, eller bruke tastatur-kommandoen Kommando + Tab (tabulator) for å bytte program.
Følg med – mer morsomt kommer!

MacFredags-tips: Programmer må avsluttes

En av de mange og store forskjellene mellom en PC og en Mac (vel, nå er i prinsippet PC og Mac begge PC-er (Personal Computers), så la oss heller si forskjellen mellom Windows og Mac) er hva som skjer når man lukker det siste vinduet som er åpent i et program/en applikasjon. F. eks. Microsoft Word.
Hvis du kommer fra Windows-verdenen vet du (kanskje) at når du lukker det siste Word-dokumentet som er åpent på PC-en, så avsluttes også Word (selve programmet).
Når du derimot lukker det siste åpne Word-dokumentet på en Mac, så fortsetter selve programmet å være åpent/aktivt.For å faktisk avslutte programmer på en Mac så må du spesifikt «be» om det ved – enten ved å klikke på program-navnet oppe i menylinja helt øverst på skjermen (program-navnet står rett til høyre for eplet, som ligger helt i øverste venstre hjørne) og velge «Avslutt [program-navn]», eller ved å bruke tastatur-kommandoen Kommando + Q (for Quit).
So what? sier du kanskje. Erresånøyea?
Jepp, dette er faktisk litt viktig, fordi alle programmer som kjører «spiser» av datamaskinens ressurser (i hovedsak tilgjengelig minne, også kalt RAM).
Jo flere programmer som er åpne samtidig, jo mindre minne er tilgjengelig til å f. eks. starte et nytt program. Og du kan komme til å oppleve at ting går tregere og tregere, kanskje dukker den fryktede spinnende badeballen også opp. I verste fall slutter et program å svare, og du må tvangsavslutte det.
Hvordan man tvangsavslutter et program som ikke svarer?
Coming soon to a screen near you!
Tilleggsinfo for nesten-nerder: Det kan diskuteres hvor «krevende» det er for Macen at en masse programmer som ikke har noen vinduer åpne faktisk er. Dette varierer fra program til program – men det som er helt sikkert er at et program som ikke er igang bruker mindre ressurser enn ett som er igang.
God helg – og husk: Hvis du har problemer med Macen din, så fikser jeg det aller meste!