søndag 29. november 2015

MacSøndags-tips: El Capitan og split view

En av de kuleste nyhetene i El Capitan (siste versjon av Apples operativsystem for tradisjonelle datamaskiner) er split view.

Split view er muligheten til å kjøre to forskjellige programmer i fullskjermmodus ved siden av hverandre. Du kan altså for eksempel ha Safari i fullskjermmodus på den ene halvdelen av skjermen og kanskje TextEdit i fullskjermmodus på den andre halvdelen av skjermen. Bare som et eksempel.

Hvordan kommer du deg inn i split view?

Slik:

Klikk og hold på den grønne "fullskjerm-knappen" øverst til venstre i menylinjen i f. eks. Safari. Safari-vinduet vil «krympes» litt og du vil se et blått felt bak Safari, enten til høyre eller til venstre på skjermen, slik som på illustrasjonen her (der jeg har laget en rød sirkel rundt knappen du skal klikke på og holde, og et rødt rektangel for å vise de blå feltet som dukker opp, som oftest til venstre på skjermen):


Når dette blå feltet dukker opp, slipper du opp musknappen (eller styreflaten, hvis du bruker den til å klikke med). Det som da skjer er at Safari går inn i fullskjermmodus, men bare på venstre halvdel av skjermen.

På høyre halvdel av skjermen vil du se «miniatyr-bilder» av alle ikke-minimerte programmer som er igang, og som støtter split view:


På illustrasjonen ovenfor har jeg laget et rektangel rundt alle miniatyr-bildene som viser aktive, ikke-minimerte programmer, som du kan velge å kjøre i fullskjermmodus på – i dette tilfellet – høyre del av skjermen. Jeg har også laget et litt tykkere, lite rektangel rundt en gruppe programmer som plasseres helt nede ihøyre hjørne: Dette er programmer som ikke støtter split view.

Så er det bare å klikke på det programmet du ønsker skal fylle den andre halvdelen av skjermen, og voila!:


Hvordan du kommer deg ut av dette moduset? 

Trykk på Escape-knappen (esc) helt øverst til venstre på tastaturet.

lørdag 28. november 2015

MacLørdags-info (ikke tips, denne gang, men kanskje nyttig likevel)

Etter lang tids prokrastinering (og litt for mye annet å gjøre) tok jeg skrittet torsdag kveld – jeg oppgraderte til El Capitan (site versjon av Apple operativsystem for datamaskiner).


Jeg har tidligere skrevet at det ikke er bare-bare for meg å gjøre denne oppgraderingen, da jeg er avhengig av at en god del «sære» programvarer funker. Og jeg har ikke klart å google meg fram til at andre har klart å få få f. eks. MySQL og ColdFusion til å kjøre på El Capitan.

Til slutt hoppet jeg bare i det, klonet harddisken min og peiset på med oppgradering.

Det gikk forbausende bra. Riktignok skapte Apples nye sikkerhetsforanstaltning, SIP, litt problemer for meg. Ikke showstopper-problemer, men nok til at jeg valgte å deaktivere SIP. Jeg anbefaler ikke gud og hvermann å gjøre det samme, men jeg tror jeg vet hva jeg har gjort, og tar altså sjansen.

I tillegg måtte jeg installere en nyere versjon av ColdFusion – forholdsvis uproblematisk.

Hovedinntrykket etter oppgraderingen: Ikke så veldig mye forskjell sånn ved første øyekast. Det føles som ting glir litt glattere – men jeg har ikke rukket å bruke maskinen så veldig mye, så det er litt for tidlig å felle noen dom.

Hovedbudskapet med dette innlegget?

Nå kjører jeg El Capitan! Hvis du gjør det samme, og har spørsmål om ting du ikke får til, eller ønsker spesifikk tips, nøl ikke med å stille spørsmål i kommentar-feltet nedenfor. Så skal jeg gjøre mitt ytterste for å bistå.

lørdag 7. november 2015

MacLørdags-tips: Tidenes korteste og enkleste

Uktrakort tips fra CodeFactory, siden det er lørdag kveld:

Bruker du en PC med Windows? Selg den og kjøp deg en Mac!

An Apple a day keeps trouble away…

God helg!

torsdag 5. november 2015

MacTorsdags-tips: Mer tastatur-mas, denne gang om flytting eller kopiering av filer

De fleste som ønsker å flytte en fil fra ett sted til et annet på den interne harddisken gjør dette på «standard-måten»: Man åpner den mappa fila ligger i, man åpner så den mappa man ønsker å flytte fila til, og så tar man tak i den aktuelle fila og drar den fra det ene stedet til det andre. Nei, nei og atter nei!

CodeFactory er i tastatur-gestapo-modus igjen denne torsdagskvelden, og erklærer: Filer skal ikke flyttes med klikk og dra-metoden (og, jada, også jeg/CodeFactory er Steve Jobs evig takknemlig for at han «stjal» idéen og grunnlaget for det grafisk brukergrensesnittet fra Xerox for en mannsalder siden – hvor hadde vi vært i dag uten mus, mapper, og andre ikoner på skjermen…? Men det er en annen historie).

Tilbake til saken:

La meg først si noe om den eneste fordelen med dra og slipp-metoden: Når du gjør det «på gammelmåten» sørger du i det minste for at du ikke sitter igjen med to kopier av samme fil, på hvert sitt sted på disken.

Hvis du i stedet bruker tastaturkommandoer, og holder deg til de mest kjente «standard» kommandoene, så vil du endre opp med å kopiere originalen, og lime den inn i en annen mappe. Det er sjelden det du ønsker.

Men av hensyn til sener og muskler og effektivitet, er det – også når det gjelder noe så enkelt som dette – bedre å bruke tastaturet.

Og her er trickset for å faktisk få flyttet en fil bare ved hjelp av tastaturkommandoer:

  1. Navigér fram til mappa ønsket fil ligger i. Dette gjør du ved å bruke piltastene på tastaturet til å «bevege deg» i mappestrukturen, markere riktig mappe og til slutt bruke kommando + piltast ned for å åpne ønsket mappe. Dette gjentar du til du er i ønsket mappe og har fått markert ønsket fil.
  2. Med riktig fil markert trykker du kommando + C på tastaturet. Da kopierer du fila (jeg har lenge ønsket meg en Klipp ut-kommando for filer. Men den har ikke kommet ennå – den er kanskje for risikabel).
  3. Når fila er kopiert bruker du igjen piltaster og kommando-knappen kombinert med piltaster for å navigere deg ut av mappa du befinner deg i. Trykk kommando + piltast opp for å gå ut av mappa. Gjenta dette – kombinert med det jeg skrev i punkt 1 til du befinner deg i den mappa du ønsker å flytte fila til.
  4. Og så kommer spesialtipset: I stedet for å trykke kommando + V (lim inn), så trykker du kommando + alt + V – da flytter du fila. Den forsvinner fra den mappa den lå i, og befinner seg nå kun i den «nye» mappa.
Tastaturkommandoen kommando + alt + V er på en måte «udokumentert»/skjult. Men prøv bare å klikke på Rediger-menyen etter at du har kopiert en fil. Da vil du se menyvalget «Lim inn objekt». Men hvis du trykker ned alt-tasten mens du fortsatt har Rediger-menyen «åpen», så vil du se at «Lim inn objekt» endres til « Flytt objetktet hit» (og tastaturkommando-tipset som står til høyre for denne teksten endres til kommando + alt + V.


Sånn, da har du kanskje lært en ny måte å flytte filer på, en måte som virker forferdelig komplisert når du leser det jeg har skrevet her, men som er veldig mye enklere og musarm-vennlig!