søndag 20. desember 2015

MacSøndags-tips: Mer stalinisme om tegnsetting

I går skrev jeg et flammende innlegg om riktig bruk av anførselstegn (eller i hvert fall riktige anførselstegn å bruke) – i dag kommer en kort liten tirade om begrepet prikk-prikk-prikk (og ytterligere «ulovlige» prikk-prikk-prikk-er etter de første tre)…

Det hender at det er effektfullt når man skriver en tekst å av og til avslutte en setning med prikk-prikk-prikk, eller …

Dessverre er det altfor mange som ikke klarer å beherske seg når de skal bruke denne effekten, og gjerne avslutter med altfor mange prikker.......................

Regelen er enkel: Det skal være tre (3) prikker. Ikke to (da ser det bare ut som du har skrevet et punktum for mye). Ikke flere. Effekten oppnås med tre (3) prikker.

Hva har dette med Mac (eller iOS) å gjøre? Hittil ingenting.

Ikke før jeg forteller at den riktige måten å skrive prikk-prikk-prikk på ikke er ved å skrive tre (3) punktum etter hverandre. Det du skal gjøre er:

Trykk ned alt-tasten og trykk på punktum-tasten. Da blir resultatet ett tegn som består av tre prikker. (Dette tegnet kalles en «ellipsis» – i hvert fall på utenlandsk). Slik som her:

Slik lager du prikk-prikk-prikk på en Mac. OK, tastaturet
på bildet er ikke norsk. Men alt- og punktum-tastene
befinner seg der de skal befinne seg. Så da så.

Det samme gjelder selvsagt om du skriver på iPhone/iPad. Her finner du de tre prikkene ved å trykke og holde på punktum-tegnet, og så dukker prikk-prikk-prikk-tasten opp og du kan dra fingeren over på det for velge det.

lørdag 19. desember 2015

MacLørdags-tips: Gåseøyne-stalinisme

Som dere kanskje har forstått er jeg stalinist på flere områder – ting skal være riktig og ordentlig (f. eks.: Man bruker tastatur-kommandoer i stedet for å sitte og vase med musa i menyene). Ett av områdene jeg er opphengt i er det såkale «gåseøynene».

Se på forskjellen:

"Gåseøyne".

«Gåseøyne».

Igjen handler det om tastaturet på Macen…


Hvorfor det heter gåseøyne vet jeg ikke. Har en gang lest en forklaring som gikk på at gåseøyne også kalle hermetegn, og gåsa er kjent for å herme. Visstnok. Synes den forklaringen høres noe søkt ut. En mer korrekt beskrivelse er trolig «anførselstegn». Men blås nå i det.

Hovedbudskapet mitt er at man skal skrive «skikkelige» gåseøyne, hvis man først skal bruke disse tegnene. Og da er «dette» bedre enn "dette".

Den varianten jeg advarer mot brukes nok mest fordi det er den enkleste å få til når man skriver. Shift + 2 gir ".

Den varianten jeg mener skal brukes krever følgende:

Gåseøyne-start: Shift + alt + V. Gåseøyne-slutt: Shift + alt + B.

Så har du oppskriften klar og kan begynne å utstyre tekstene dine med profesjonelle gåseøyne.

PS: Min hang til skikkelige gåseøyne stammer nok fra den tiden jeg jobbet i avis (hvilket jeg jo for så vidt fortsatt gjør). I et slikt miljø er de enkle «Shift + 2-gåseøynene» strengt forbudt.

PS 2: Så hører det også med til historien at en av mine svært gode eks-kolleger, John Hultgren, som nå jobber i Aftenposten, framsatte følgende påstand: Hvis du er nødt til å bruke gåseøyne rundt et ord i en avistittel, så bør du heller finne et annet ord. Men dét er jo en diskusjon langt utenfor og på siden av det denne blogg-posten handler om.

tirsdag 15. desember 2015

MacTirsdags-tips: Slik får du tak i emojis på Macen

Emojis er «all the rage» – i tekstmeldinger (og andre typer meldinger) på iPhone (og sikkert også på Android-telefoner…jeg følger ikke så nøye med nedover i divisjonene…).

Men visste du at du kan bruke emojis – eller «uttrykks-ikoner», som det visstnok heter på norsk – også når du jobber på Macen…med epost, eller i Meldinger-applikasjonen – eller nesten hvor som helst det går an å skrive tekst.

Det er forferdelig enkelt å få det til:

Trykk rett og slett tastatur-kombinasjonen ctrl + kommando + space (mellomromstast). Da popper det opp et lite vindu der du kan finne den/de emojien(e) du ønsker å sette inn i teksten.
























Klikk på den du vil ha inn, og så er jobben gjort.

(Og hvis du er blant dem som har sendt i hvilemodus den delen av hjernen der tastatur-kommandoer huskes – «the shortcut lobe» – så oppnår du det samme ved å gjøre menyvalget Rediger -> Emoji og symboler)

mandag 14. desember 2015

MacMandags-tips: Hva er viktig når du kjøper ny Mac?

Jeg hender spurt til råds fra folk som skal kjøpe seg ny Mac: Hva er viktig, hvilken modell bør jeg velge, hva bør jeg legge vekt på av prosessor, harddisk, skjermstørrelse og RAM?

Det er selvsagt helt umulig å gi et universelt svar på dette, som passer for alle.

Er «portabilitet» (lett og flytte på) veldig viktig? Eller har du behov for størst mulig skjerm? Skal du bruke «tung» og krevende programvare – eller er det stort sett epost og nettleser, og kanskje en tekstbehandler, du har behov for å benytte deg av?

Et annet viktig spørsmål som må besvares er: I hvilken grad har du behov for å koble til eksterne enheter til maskinen (tastatur, mus, printer, scanner, etc.)?

Svarene vil variere fra person til person – for noen vil en Macbook Air være det saliggjørende: Liten, tynn, lett, nesten til å putte i baklomma. For andre – som skal bruke krevende bilde- eller videoredigeringsprogrammer – bør man ta steget opp til en MacBook Pro. Ja, noen vil til og med ha behov for en Mac Pro, eller en iMac – men da har man jo ikke akkurat en bærbar maskin. Det blir et annet kapittel.

Men jeg vil gi følgende prioriterte liste over hva som er viktig, uansett formål, uansett bærbarhetsbehov, rett og slett uansett.

  1. Nei, tenk ikke på prosessorhastighet først. Punkt 1 er å sikre deg at du kjøper en maskin med en såkalt SSD-disk (Solid State Drive), i stedet for en «gammeldags» mekanisk, roterende harddisk. Du oppnår to viktige ting med en SSD: For det første større driftssikkerhet og mindre risiko for tap av data. Enda viktigere: Fart! Data leses fra – og skrives til – en SSD forferdelig mye raskere enn med en mekanisk disk. Og husk nå på å velge en disk som er stor nok til å holde i noen år!
  2. Nei, fortsatt er ikke prosessorhastigheten det du skal tenke på. Tilstrekkelig med RAM er neste punkt. Minimum 8 GB. Hvis du skal jobbe med tunge grafisk programmer (bilde- og videoredigering), se om du har råd til 16 GB RAM.
  3. Endelig: Prosessorhastighet. Velg den prosessoren du har råd til etter at du har oppfylt punkt 2 og 3.



Når du skal konfigurere en Mac i Apples egen butikk, blir du oppfordret til å velge prosessor først. Min påstand er: Sørg aller først for at du har nok minne (RAM) – deretter velger du så kraftig prosessor som du har råd til.

lørdag 12. desember 2015

MacLørdags-tips: Legge inn en signatur i en PDF i Preview

Har du mottatt en PDF-fil som du skal signere og returnere til noen? Da er det en enklere måte å gjøre det på enn det som kanskje først faller deg inn: Printe PDF-en, signere den på gammelmåten med kulepenn, og så scanne den inn og sende den.

Jepp!

I Preview har du nemlig muligheten til å legge inn signaturen din slik at den alltid er tilgjengelig og kan settes inn i hvilken som helst PDF du har åpen. Det er en engangs-operasjon å «registrere» signaturen, og så har du den liggende der til fri avbenyttelse ved behov.

Slik gjør du det: Du starter med en PDF som trenger en signatur:

 For å starte å «registrere/legge inn» signaturen din, gjør du menyvalget du ser på neste bilde (Tools -> Annotate -> Signature -> Manage Signatures…):























Dette bringer opp følgende meny, der allerede registrerte signaturer listes opp først, og der det er en knapp nederst med teksten Create Signature:























Klikk på knappen Create Signature, og følgende vindu dukker opp:























Her har du nå muligheten mellom å «skrive» signaturen din på Macen styreflate/trackpad, eller å klikke på Camera-valget øverst i vinduet. Hvis du vil skrive på styreflaten starter du med å klikke på knappen Click here to begin, og deretter skriver du på styreflaten, enten med fingeren, eller med et egnet redskap. Når du er ferdig å skrive trykker du på hvilken som helst knapp på tastaturet, og signaturen blir lagret.

Denne metoden gir kanskje ikke det beste resultatet.

Da kan det være lurere å skrive signaturen din på et hvitt ark, klikke på Camera-knappen helt øverst, og holde arket opp mot kameraet på Macen. Forsøk å posisjonere signaturen slik at den ligger på linja som vises i vinduet, hold den helt stille, og signaturen vil bli «fanget opp» og vises slik som på dette bildet:























Hvis du er fornøyd med det du ser, klikker du på Done-knappen og signaturen er registrert og lagret.

Når du så i neste omgang skal bruke signaturen, altså sette den inn i en PDF, gjør du samme menyvalg som litt tidligere, men i stedet for å velge Manage Signatures… så velger du signaturen din:
























Resultatet blir at signaturen settes inn i dokumentet «ett eller annet sted»:
























Pek på signaturen, klikk på signaturen og dra den dit du vil ha den:























…og hvis du ikke er fornøyd med størrelsen tar du tak i ett av hjørnene og krymper eller forstørrer ved å dra hjørnet innover eller utover. Og hvis du holder nede Shift-tasten mens du gjør dette blir signaturen skalert proporsjonalt. Og det kan jo være lurt:

























That’s it! Lagre fila (kommando + S!!!), og du har et ferdig signert dokument!

torsdag 10. desember 2015

MacTorsdags-tips: To måter å søke etter tekst på en webside på iPhone

Med iOS 9 – ergo skriver jeg her både om iPhone og iPad – ble det introdusert en ny måte å søke etter en bestemt tekst-streng på en webside. Personlig synes jeg den nye metoden er mye mer tungvint enn den «gamle» metoden, som har vært der i en evighet.

Likevel – her er nyheten:

Når du har – f. eks. – vg.no-forsiden aktiv i Safari på telefonen eller paden din, trykker du helt nederst på skjermen for å få opp den lille meny-linja som blant annet gir deg tilgang til delings-knappen (rød sirkel på illustrasjonen):


Etter at du har trykket på delingsknappen kommer følgende «meny» opp på skjermen. I den nederste linjen med ikoner skal du finne en knapp med navnet «Finn på siden» (det er mulig du må «scrolle» litt til høyre for at det skal dukke opp):


Etter at du har klikket på denne knappen vil det dukke opp et søkefelt med tastatur under, slik som dette – og her kan du skrive inn det du vil finne på siden:


Og etter hvert som du skriver vil første forekomst av det du søker etter markeres på siden, slik som på illustrasjonen ovenfor, der jeg har søkt etter «sofia». Når du klikker på «Søk», vil tastaturet forsvinne og skjermbildet vil se slik ut:



For å hoppe til neste eller forrige forekomst av det du leter etter (det står hvor mange treff det er på siden helt til høyre i søkefeltet), kan du bruke piltastene til venstre for søkefeltet.

Personlig synes jeg «gammelmåten» er enklere og raskere:

Klikk i adressefeltet i Safari (som også er et søkefelt), skriv inn det du vil finne, og Safari vil gi deg både ordinære Google søketips, men også tilbakemelding om at teksten finnes på den aktive siden – slik som på dette bildet:



Og hvis du klikker på tekstlinja under der det står «På denne siden (x treff)» blir oppførselen videre slik som beskrevet ovenfor.

Så vet dere dét!


søndag 29. november 2015

MacSøndags-tips: El Capitan og split view

En av de kuleste nyhetene i El Capitan (siste versjon av Apples operativsystem for tradisjonelle datamaskiner) er split view.

Split view er muligheten til å kjøre to forskjellige programmer i fullskjermmodus ved siden av hverandre. Du kan altså for eksempel ha Safari i fullskjermmodus på den ene halvdelen av skjermen og kanskje TextEdit i fullskjermmodus på den andre halvdelen av skjermen. Bare som et eksempel.

Hvordan kommer du deg inn i split view?

Slik:

Klikk og hold på den grønne "fullskjerm-knappen" øverst til venstre i menylinjen i f. eks. Safari. Safari-vinduet vil «krympes» litt og du vil se et blått felt bak Safari, enten til høyre eller til venstre på skjermen, slik som på illustrasjonen her (der jeg har laget en rød sirkel rundt knappen du skal klikke på og holde, og et rødt rektangel for å vise de blå feltet som dukker opp, som oftest til venstre på skjermen):


Når dette blå feltet dukker opp, slipper du opp musknappen (eller styreflaten, hvis du bruker den til å klikke med). Det som da skjer er at Safari går inn i fullskjermmodus, men bare på venstre halvdel av skjermen.

På høyre halvdel av skjermen vil du se «miniatyr-bilder» av alle ikke-minimerte programmer som er igang, og som støtter split view:


På illustrasjonen ovenfor har jeg laget et rektangel rundt alle miniatyr-bildene som viser aktive, ikke-minimerte programmer, som du kan velge å kjøre i fullskjermmodus på – i dette tilfellet – høyre del av skjermen. Jeg har også laget et litt tykkere, lite rektangel rundt en gruppe programmer som plasseres helt nede ihøyre hjørne: Dette er programmer som ikke støtter split view.

Så er det bare å klikke på det programmet du ønsker skal fylle den andre halvdelen av skjermen, og voila!:


Hvordan du kommer deg ut av dette moduset? 

Trykk på Escape-knappen (esc) helt øverst til venstre på tastaturet.

lørdag 28. november 2015

MacLørdags-info (ikke tips, denne gang, men kanskje nyttig likevel)

Etter lang tids prokrastinering (og litt for mye annet å gjøre) tok jeg skrittet torsdag kveld – jeg oppgraderte til El Capitan (site versjon av Apple operativsystem for datamaskiner).


Jeg har tidligere skrevet at det ikke er bare-bare for meg å gjøre denne oppgraderingen, da jeg er avhengig av at en god del «sære» programvarer funker. Og jeg har ikke klart å google meg fram til at andre har klart å få få f. eks. MySQL og ColdFusion til å kjøre på El Capitan.

Til slutt hoppet jeg bare i det, klonet harddisken min og peiset på med oppgradering.

Det gikk forbausende bra. Riktignok skapte Apples nye sikkerhetsforanstaltning, SIP, litt problemer for meg. Ikke showstopper-problemer, men nok til at jeg valgte å deaktivere SIP. Jeg anbefaler ikke gud og hvermann å gjøre det samme, men jeg tror jeg vet hva jeg har gjort, og tar altså sjansen.

I tillegg måtte jeg installere en nyere versjon av ColdFusion – forholdsvis uproblematisk.

Hovedinntrykket etter oppgraderingen: Ikke så veldig mye forskjell sånn ved første øyekast. Det føles som ting glir litt glattere – men jeg har ikke rukket å bruke maskinen så veldig mye, så det er litt for tidlig å felle noen dom.

Hovedbudskapet med dette innlegget?

Nå kjører jeg El Capitan! Hvis du gjør det samme, og har spørsmål om ting du ikke får til, eller ønsker spesifikk tips, nøl ikke med å stille spørsmål i kommentar-feltet nedenfor. Så skal jeg gjøre mitt ytterste for å bistå.

lørdag 7. november 2015

MacLørdags-tips: Tidenes korteste og enkleste

Uktrakort tips fra CodeFactory, siden det er lørdag kveld:

Bruker du en PC med Windows? Selg den og kjøp deg en Mac!

An Apple a day keeps trouble away…

God helg!

torsdag 5. november 2015

MacTorsdags-tips: Mer tastatur-mas, denne gang om flytting eller kopiering av filer

De fleste som ønsker å flytte en fil fra ett sted til et annet på den interne harddisken gjør dette på «standard-måten»: Man åpner den mappa fila ligger i, man åpner så den mappa man ønsker å flytte fila til, og så tar man tak i den aktuelle fila og drar den fra det ene stedet til det andre. Nei, nei og atter nei!

CodeFactory er i tastatur-gestapo-modus igjen denne torsdagskvelden, og erklærer: Filer skal ikke flyttes med klikk og dra-metoden (og, jada, også jeg/CodeFactory er Steve Jobs evig takknemlig for at han «stjal» idéen og grunnlaget for det grafisk brukergrensesnittet fra Xerox for en mannsalder siden – hvor hadde vi vært i dag uten mus, mapper, og andre ikoner på skjermen…? Men det er en annen historie).

Tilbake til saken:

La meg først si noe om den eneste fordelen med dra og slipp-metoden: Når du gjør det «på gammelmåten» sørger du i det minste for at du ikke sitter igjen med to kopier av samme fil, på hvert sitt sted på disken.

Hvis du i stedet bruker tastaturkommandoer, og holder deg til de mest kjente «standard» kommandoene, så vil du endre opp med å kopiere originalen, og lime den inn i en annen mappe. Det er sjelden det du ønsker.

Men av hensyn til sener og muskler og effektivitet, er det – også når det gjelder noe så enkelt som dette – bedre å bruke tastaturet.

Og her er trickset for å faktisk få flyttet en fil bare ved hjelp av tastaturkommandoer:

  1. Navigér fram til mappa ønsket fil ligger i. Dette gjør du ved å bruke piltastene på tastaturet til å «bevege deg» i mappestrukturen, markere riktig mappe og til slutt bruke kommando + piltast ned for å åpne ønsket mappe. Dette gjentar du til du er i ønsket mappe og har fått markert ønsket fil.
  2. Med riktig fil markert trykker du kommando + C på tastaturet. Da kopierer du fila (jeg har lenge ønsket meg en Klipp ut-kommando for filer. Men den har ikke kommet ennå – den er kanskje for risikabel).
  3. Når fila er kopiert bruker du igjen piltaster og kommando-knappen kombinert med piltaster for å navigere deg ut av mappa du befinner deg i. Trykk kommando + piltast opp for å gå ut av mappa. Gjenta dette – kombinert med det jeg skrev i punkt 1 til du befinner deg i den mappa du ønsker å flytte fila til.
  4. Og så kommer spesialtipset: I stedet for å trykke kommando + V (lim inn), så trykker du kommando + alt + V – da flytter du fila. Den forsvinner fra den mappa den lå i, og befinner seg nå kun i den «nye» mappa.
Tastaturkommandoen kommando + alt + V er på en måte «udokumentert»/skjult. Men prøv bare å klikke på Rediger-menyen etter at du har kopiert en fil. Da vil du se menyvalget «Lim inn objekt». Men hvis du trykker ned alt-tasten mens du fortsatt har Rediger-menyen «åpen», så vil du se at «Lim inn objekt» endres til « Flytt objetktet hit» (og tastaturkommando-tipset som står til høyre for denne teksten endres til kommando + alt + V.


Sånn, da har du kanskje lært en ny måte å flytte filer på, en måte som virker forferdelig komplisert når du leser det jeg har skrevet her, men som er veldig mye enklere og musarm-vennlig!

lørdag 24. oktober 2015

MacLørdags-innrømmelse: El Capitan no ha llegado…

Bare en kjapp liten oppdatering for de som venter i åndeløs spenning på min dom over – og utrolig nyttige tips om – siste versjon av Mac OS, El Capitan: El Capitán no ha llegado en mi Mac todavía.

På norsk betyr det (som du sikkert allerede har gjettet, eller vet fordi du er spanskkyndig): El Capitan har ennå ikke ankommet min Mac.

Som jeg skrev i et tidligere innlegg: Jeg er fullstendig avhengig av at forholdsvis sære programmer og systemer skal funke på min Macbook Pro for at jeg skal få gjort jobben min, og kan derfor ikke gamble på å bare oppgradere og håpe på det beste.

Oppgraderingen må derfor vente til jeg har tid å gjøre det kontrollert, og samtidig sørge for at jeg har en trygg vei tilbake til tingenes tilstand før installasjonen av El Capitan. Og de siste ukene – og for så vidt de kommende – har jeg litt for mye på programmet til å sette av tid til dette.

Så dere må smøre dere med tålmodighet en stund til – de uovertrufne tipsene (oh yeah!) dukker plutselig opp på denne siden!

torsdag 22. oktober 2015

MacTorsdags-tips: iOS9 – rist for å angre…eller ikke

Du vet at du kan riste på iPhonen din for angre på det du nettopp gjorde(?) Hvis du f. eks. slettet en epost, eller slettet litt tekst i en epost, og ikke er helt fornøyd med det du nettopp har gjort, så kan du bare riste på telefonen din, så får du muligheten til å angre/gjøre om den siste handlingen.

Jepp, dette visste du. Denne funksjonaliteten har vært på iPhone (og selvsagt iPad) siden tidenes morgen…nesten. Veldig lenge, i hvert fall.

Det er altså bare å riste litt på telefonen, så får du opp et spørsmål som gir deg muligheten til å angre.

Hva er så poenget med dette tipset?

Poenget er at hvis du har oppgradert til iOS, og (av en eller annen grunn) ikke ønsker å ha denne angre-muligheten, så går det nå an å skru den av:

Start appen Innstillinger. Trykk på Generelt. Trykk deretter på Tilgjengelighet. Scroll litt nedover og du finner Rist for å angre. Trykk på denne og slå av Rist for å angre.

Kategoriseres under «Nye innstillinger for folk som aldri gjør noe feil» :-).

Fortsatt god torsdagskveld!

onsdag 30. september 2015

Klart for OS X El Capitan – men tenk før du oppgraderer!

OS X El Capitan er rett rundt hjørnet – kanskje dukker den opp i App Store på Macen din allerede i kveld, kanskje drøyer det til i morgen, lokal tid, før du får muligheten til å oppgradere. Men: Tenk deg om før du oppgraderer, tross alle gode og fristende grunner til å bare «peise på».

Her får du den gratis oppskriften på å sikre deg mot problemer – så slipper du å betale andre aktører som tilbyr «kurs» i det jeg skriver i denne artikkelen…

OS X El Capitan lover mye. Nye spennende funksjoner er kanskje det som frister de fleste. For eget vedkommende er jeg mer fokusert på – og forventingsfull til – Apples løfter om ytelsesforbedringer. Uten at jeg dermed føler at jeg har så mye å klage på med dagens OS, Yosemite.

Det store spørsmålet er: Er det bare å hoppe til og klikke på Oppgrader-knappen så snart den dukker opp?

Det finnes ikke ett enkelt svar på det.

Hvis du i all hovedsak bruker Apples «innebygde» programmer på Macen din – Safari, Mail, kanskje iTunes og Bilder, for å nevne de mest brukte – kan du «trygt» bare hoppe i det. Har du også en Office-pakke installert, og bruker Word og Excel, kanskje litt PowerPoint, tror jeg heller ikke risikoen er overhengende for å støte på problemer.

Men har du andre programmer – gjerne fra andre leverandører – du er avhengig av i det daglige, kan det være lurt å ta noen forholdsregler. Og da mener jeg: Full backup av hele maskinen, slik at du har muligheten til å nedgradere hvis ting ikke funker tilfredsstillende etter oppgraderingen.

Uten å kjede dere med en laaang liste over alt jeg er avhengig av skal funke smooth etter en oppgradering, så nevner jeg likevel at jeg har noen applikasjoner som skal «spille» med operativsystemet på et litt dypere nivå enn de nevnte «dagligdagse» programmene. Jeg bruker QuarkXPress til produksjon av avissider (og Quark har allerede vært ute med en formanende pekefiner om å holde litt an med oppgradering inntil de har fått testet den endelige versjonen av det nye OS-et med sitt program). Jeg bruker også en såkalt applikasjonsserver (ColdFusion Server) til utvikling av de mest spennende og imponerende webapplikasjoner du kan tenke deg (tongue slightly in cheek). Jeg har behov for at databasesystemet MySQL skal oppføre seg pent og funke også under El Capitan. Og så har jeg hele Adobe Creative Cloud-pakken, herunder Photoshop, som vil gjøre hverdagen min sur hvis de begynner å fuske. Tja, det ble visst en lang liste, likevel. Sorry.

Så, altså: For å være på den sikre siden bør du ta en komplett backup av hele systemet ditt før du smeiser til og installerer El Capitan.

Her er oppskriften (i hvert fall én av dem, og den jeg foretrekker):
  1. Finn ut hvor mye data du har på harddisken din (markér harddisk-symbolet i Finder, trykk kommando + I for å få opp infovinduet, og les av hvor mye som er brukt på harddisken).
  2. Stikk på Elkjøp eller Expert og kjøp deg en ekstern harddisk som har minst så mye plass som du nettopp har funnet ut at du har behov for. 
    • Gjerne en disk med USB 3.0-hastighet, i hvert fall hvis USB-portene på Macen din støtter USB 3.0. Hvis du er i tvil omg USB 2.0 eller USB 3.0, gjør det enkelt og kjøp bare en ekstern USB-disk.
  3. Koble til den nye eksterne disken og start programmet Diskverktøy. Her velger du å formatere den nye disken som «Mac OS Extended (Journaled)».
  4. Last ned og installer programmet SuperDuper. Med dette kan du lage en komplett klone av den interne harddisken din. Og det er denne klonen du evt. kan «legge tilbake» hvis ting går «haywire». Velg den interne harddisken din i nedtrekkslisten bak «Copy» og velg den nye eksterne harddisken din i nedtrekkslisten til høyre, bak teksten «to». Og så klikker du «Copy Now», og svarer bekreftende på spørsmålet du får om du virkelig ønsker å kopiere nå.
  5. Så er det bare å vente til kloneoperasjonen er ferdig, før du kobler fra den eksterne disken.
  6. Da er tiden inne for å oppgradere til OS X El Capitan – og forhåpentligvis går alt hunky dory!
Hvis ting ikke går hunky dory:
  1. Koble til den eksterne disken som har en klone av systemet ditt slik det var umiddelbart før du oppgraderte til El Capitan.
  2. Restart Macen din og hold nede alt-tasten når maskinen starter opp. Du skal da få opp en liste på skjermen over tilgjengelige volumer/disker det er mulig å starte maskinen fra. Velg den eksterne disken og slå retur på tastaturet:
  3. Maskinen din vil nå starte med det «gamle» systemet. Det vil ta noe lenger tid enn det tar å starte fra den interne harddisken, fordi ting går tregere via USB enn via de kablene den interne disken er koblet opp med inni maskinen. Men ventetiden er til å leve med.
  4. Når maskinen er ferdig å starte opp starter du igjen SuperDuper, og så gjør du bare det motsatte av det du gjorde da du laget klonen: Velg den eksterne disken i nedtrekkslisten bak «Copy» og velg den interne harddisken din i nedtrekkslisten til høyre, bak teksten «to». Og så klikker du «Copy Now», og svarer bekreftende på spørsmålet du får om du virkelig ønsker å kopiere nå.
  5. La SuperDuper jobbe seg ferdig. 
  6. Slå av maskinen.
  7. Koble fra den eksterne disken
  8. Slå på maskinen.
  9. Du har rykket tilbake til start.
Så er det bare å vente til leverandøren av de programmene du ikke fikk til å funke tilfredsstillende kommer med en oppdatering. Når dét skjer, gjentar du oppskriften du nettopp har lest.

Men: Vent med å installere den nye oppdateringen du har ventet på til etter at du har klonet disken din. For hvem vet: Kanskje den nye versjonen av programmet du har ventet på heller ikke funker slik det skal under El Capitan. Men enda verre: Kanskje det ikke funker helt optimalt under det gamle systemet heller, og da sitter du i saksa hvis du installerte den nye versjonen før du klonet disken din – for da er det jo den versjonen du får «tilbake» når du nedgraderer igjen!

That’s it – følg denne oppskriften hvis du er tvil. Den ser mer skremmende ut enn den er. Og hvis du ikke føler deg komfortabel med å gjøre dette selv, ta kontakt med CodeFactory!

søndag 20. september 2015

MacSøndags-tips: Litt «hakkete» telefon etter iOS 9-oppgradering? Her er fiksen!

iPhonen skulle – etter forhåndsreklamen å dømme – blir raskere etter oppgradering til iOS 9. Mange har imidlertid rapportert «hakkete» oppførsel. Jeg er en av dem som opplevdet det. Her er medisinen (i hvert fall hvis du har en forholdsvis ny telefon, med litt hestekrefter under panseret):


  1. Åpne Innstillinger-appen, skroll til og trykk på «Generelt». Trykk så på «Tilgjengelighet». Trykk så på «Øk kontrast». Øverst finner du da en av/på-instilling for «Reduser gjennomsiktighet». Slå denne på. Hvis du nå tester telefonen skal du allerede merke at ting «flyter» bedre og er mindre «hakkete».
  2. Men du ønsker enda mer smooth oppførsel fra telefonen? Trykk deg i så fall tilbake til «Tilgjengelighet», scroll litt nedover og finn «Reduser animering». Trykk deg inn på denne og slå på. Nå skal telefon-hverdagen din ha blitt en helt annen – apper åpnes lynraskt og alt oppfører seg my raskere og «mykere» – og dét uten at du egentlig har gitt avkall på noe!
  3. Vil du ha enda mer? I Innstillinger trykker du deg inn på «Generelt», finner «Bakgrunnsoppdatering» og trykker deg inn på denne. Her har du to valg: Du kan rett og slett skru av all bakgrunnsoppdatering. Det vil selvsagt gi aller mest effekt. Men det gjør også at du går glipp av enkelt ting som kan være kjekke å ha, f. eks. push-varsel om eposter. I stedet lar du Bakgrunnsoppdatering være slått på, og så går du gjennom hele lista med apper og slår av de du ikke ønsker skal oppdateres i bakgrunnen. I likhet med meg vil du trolig finne ut at dette gjelder de aller fleste.
Har du gjort alt jeg har foreslått? Fornøyd? 

Jeg kan i hvert fall love at jeg er strålende fornøyd etter å ha endret disse innstillingene – jeg kan faktisk ikke huske at telefonen min – verken den jeg har nå, eller de jeg har hatt tidligere – har oppført seg mer «smooth» og kjapt enn det jeg opplever nå.

fredag 18. september 2015

MacFredags-tips: iOS 9 med en hjelpende hånd når batteriet nesten kneler

I går skrev jeg om iOS 9 og en tastatur-nyhet som jeg var særdeles fornøyd med. I dag handler det om Apples bistand til å tyne mest mulig ut av et batteri som begynner å nærme seg tomt.

Der hvor vi iOS-brukere (iPhone og iPad, og iPod Touch, for den saks skyld) til nå bare har hatt muligheten til å resignert klikke «OK» på beskjeden om at nå nærmer du deg en uholdbar livssituasjon når batterinivået treffer 20% på vei nedover på «enheten», får vi med iOS 9 muligheten til å endre en bråte innstillinger med ett enkelt trykk på skjermen, innstillinger som gjør at de siste 20 prosentene skal vare lenger enn de ellers ville gjort.


For når den magiske 20%-grensen nås kommer den beskjeden du ser på bildet ovenfor opp på skjermen. Her kan du trykke på «Close», og telefonen (eller hva det måtte være) fortsetter å bruke strøm som en full sjømann (ja, dét var en svært dårlig metafor).

Hvis du derimot trykker på «Low Power Mode» (jeg vet ikke helt hva det vil stå på en enhet med norsk operativsystem, men siden det er bare to alternativer der, er det bare å trykke på den øverste av de to «knappene») begynner enheten å spare strøm.

Hva skjer da? Jo dette:


Som det står på bildet rett ovenfor: I Low Power Mode skrues det av en rekke strømkrevende funksjoner; henting av epost, oppdatering av apps som kjører i bakgrunnen, automatiske nedlastinger av bl. a. app-oppdateringer, samt at noen strømkrevende visuelle effekter slås av.

Viktig melding 1: Hvis du når du får den første beskjeden opp på skjermen trykker på «Low Power Mode», og så angrer deg umiddelbart, kan du skru det av manuelt igjen ved å gå inn i Innstillinger, deretter scrolle til og trykke på Batteri, og så slå dette moduset av.

Viktig melding 2: Hvis du har lyst å kjøre i Low Power Mode før batterikapasiteten når ned til 20%, kan du selvsagt skru det på manuelt ved å gjøre det samme som står i Viktig melding 1, men den forskjellen at du skrur det på i stedet for av.

God helg!

torsdag 17. september 2015

MacTorsdags-tips 2: To gode grunner til å bytte en litt «gammel» harddisk

I’m on a roll – her kommer et nytt tips, samme dag som jeg allerede har lagt ut et tips. Hyperaktiv? Neida!

Jeg bestemte meg bare for å slå et slag for bytte av harddisk hvis du har en MacBook av ett eller annet slag, som inneholder en god, gammeldags mekanisk harddisk. Jeg har den senere tid hatt inne flere bærbare Macer der disken har vært «toast» og der det har krevd sin mann (meg!) å få berget dataene som befant seg på disken.

Det er to gode grunner til å bytte, selv om harddisken din fortsatt funker slik den skal:

  1. Mekaniske/tradisjonelle harddisker i bærbare personlige datamaskiner lever et risikofylt liv. Hvor mange av oss har ikke ved mer enn én anledning «smekket» lokket sammen på maskinen, for så å rive maskinen opp fra bordet den sto på, og vippe den opp under armen, eller stappe den ned i en bag, og vandre av sted? Dette er å be om bråk. Hvis ikke harddisken får tid til å «spinne ned» før man begynner å herje med maskinen, er faren for at noe skjærer seg «inni der» svært stor. Og hvis noe skjærer seg inni der er det bare å vinke farvel til disken. Risikoen for at du da må vinke farvel til mye data (bilder, dokumenter, musikk, film…) – for ikke å snakke om alt av data – er også overhengende.
  2. Kort og godt: Ved å sette en SSD (Solid State Drive) inn i maskinen din vil du få en maskin som vil framstå som mye raskere i mange sammenhenger, blant annet oppstartstiden.
En SSD er dessverre ikke så usårbar som de har blitt markedsført som de siste årene. Men den tåler ualminnelig mye mer enn en gammeldags disk. Og de koster penger. Men SSD-er blir som alt annet datautstyr billigere og billigere etter hvert som månedene og årene går.

Og den tåler altså i mye større grad den røffe behandlingen mange brukere utsetter maskinen og disken for. Og den er som sagt mye raskere å både lese data fra og skrive data til.

Så hvis du:
  1. har råd
  2. ønsker å føle deg tryggere
  3. ønsker en raskere maskin
  4. vil forebygge tap av data
er anbefaling klar: Bytt ut den gamle harddisken med en ny SSD, helst før den gamle harddisken trekker sitt siste sukk.

Kan du bytte harddisk selv? Jadda. Men det skal gjøres med forsiktighet, meget stor forsiktighet.

Så vil du ikke ta sjansen på å gjøre det selv, er det bare å kontakte CodeFactory, så sørger vi for «full pakke»: Backup av alle data du har på maskinen din, anskaffelse av SSD, bytte av disk og tilbakekopiering av alle data til den nye disken.

Kontaktskjema finner du her.

Eller du kan finne CodeFactory på Facebook og sende en helt vanlig melding, så ordner vi biffen. Eller SSD-en, for å være mer presis

MacTorsdags-tips: Oppgradér til iOS 9 - om så bare for tastatur-forbedringen

Etterlengtede iOS 9 (til iPhone og iPad) ble sluppet i går kveld, norsk tid. Og du bør oppgradere, om så bare på grunn av det deilige, nye tastaturet.

Apple har de senere år fått mye pepper på grunn av en liten detalj (jeg husker i farta ikke i hvilken iOS-versjon dette ble «ødelagt»): Det har i en periode vært litt vanskelig å se på tastaturet om shift-tasten var aktivert, eller endog om caps-lock (dataverdenens satan) var slått på. Og klagene har vært konstante og kontinuerlige.

I iOS 9 er dette fikset, og det på en – etter mitt syn – særs elegant måte:

Hvis shift-tasten – eller caps-lock – er aktivert inneholder tastaturet bokstaver i VERSALER (eller «store» bokstaver, som de også kalles på såkalt folkemunne. Resten av tiden inneholder tastaturet minuskler/«små» bokstaver (også kalt Ravi-bokstaver…ka-ching!).





Da skulle det være umulig å være i tvil om shift-tastens status. Jeg elsker det – og mener (som kanskje allered nevnt) at dette er grunn god nok til å oppgradere.

Og så finnes det en bråte andre oppgraderingsgrunner – som jeg kommer tilbake til i senere tips.

PS: Jeg har flere steder på inter-weben i løpet av dagen i dag støtt på folk som intet mindre enn hater den nye tastatur-varianten. Selv om jeg er ute av stand til å forstå en slik holdning, er det kanskje på sin plass å nevne at den nye tastatur-«oppførselen» rett og slett kan skrus av:

Åpne Innstillinger-appen. Trykk på «Generelt». Scroll nedover til du finner «Tilgjengelighet» og trykk på den. Scroll igjen, til du finner «Tastatur». Trykk på den og slå så av «Vis små bokstaver».

Men vær klar over at selv om jeg respekterer din rett til å gjøre dette, og vil kjempe til døden for at du skal beholde denne retten, så mener jeg bestemt at det er en ulur ting å gjøre!

torsdag 3. september 2015

MacTorsdags-tips: Chrome spiser mer batteri enn Safari

Googles Chrome er en svært populær nettleser, og svært mange har byttet ut Apples egen Safari med Chrome som standard internett-surfe-program. Men er nå det egentlig så lurt?

Ikke så veldig lurt, i hvert fall ikke hvis du er opptatt av å kjøre Macen din lengst mulig på batteri, uten å måtte plugge den i veggen og få såkalt AC/DC inn i maskinen din.

En helt ny test viser nemlig at du – litt avhengig av hvilke nettsteder du surfer på, og hva du gjør og hva du bruker nettleseren til – kan få opptil halvannen time mer batteritid hvis du bruker Safari i stedet for Chrome:


Greit å vite for batteribrukerne.

Så tenker kanskje noen: Hah! Jeg bruker Firefox, så da så! Men, neida, du: Firefox stiller (nesten) i samme klasse som Chrome når det gjelder å suge batteri.

Det er «selvsagt» ikke jeg som har gjort denne testen, og all info finner du her.

onsdag 2. september 2015

MacOnsdags-tips: Ta backup av iPhonen din – jevnlig!!!

For en uke eller tre siden ble jeg oppringt av et lettere fortvilet sviger-menneske: Hennes datters iPhone var blitt låst ved at noen Tromsø-ramp hadde tastet låse-koden for mange ganger. Eneste løsning: Slett hele skjiten og start på nytt.

Tenk hvor kjekt det da hadde vært hvis det fantes en backup man kunne legge tilbake?

Det fantes altså ikke i dette tilfellet. Hva som gikk tapt har jeg ikke fått detaljer om. Men det du risikerer å miste hvis du havner i samme situasjon, og ikke har backup, er – bl. a. – bilder, filmer (som du har tatt opp selv), musikk du ikke har kjøpt på iTunes, osv.

Apper og musikk du har kjøpt på iTunes vil det bare være å laste ned igjen etter at du har slettet og satt opp telefonen på nytt.

Men det kan jo være litt surt å miste masse bilder.

Gjør det derfor til å en vane å koble telefonen din til en Mac eller annen personlig computer (PC) der du har iTunes installert, og ta backup. Gjentar: Ta backup. Jevnlig. Minst én gang i uka. Litt avhengig av hvor mye bilder du tar, og hvor surt det vil være å evt. miste dem.

Og det å ta backup av en iPhone til iTunes er en veldig enkel affære: Det er bare å koble telefonen til datamaskinen, så vil iTunes starte opp automatisk og backup vil starte automatisk. Så lenge du ikke har endret på innstillingene som pr. default sørger for at dette skjer.

Jepp, et er selvsagt mulig å sette opp «auto-backup» av bilder f. eks. til Min Sky – mulighetene er mange. Men for de som heller ikke har gjort det: Ta backup til iTunes. Jevnlig.
Et annet litt tilleggstips: I «iPhone-vinduet» i iTunes er det lurt å krysse av for «Kryptér iPhone backup», og oppgi et passord (som du helst bør huske) – da vil du slippe å skrive inn en bråte med passord etter at du har kjørt en «restore» fra den siste backupen din.

PS: Det er like lurt å ta jevnlig backup av iPaden, også, hvis du har en…

søndag 30. august 2015

MacSøndags-tips: Fram og tilbake i Safari (er ikke nødvendigvis like langt…)

Hvordan beveger du deg fram og tilbake i Safari? Klikk-klikk-klikk på Tilbake- eller Framover-knappen? Helt greit det, for all del – men ting kan gjøres mye mer effektivt.

La oss si at du har klikket deg inn på en artikkel på vg.no, slik jeg har gjort på illustrasjonen nedenfor. Så har du i den artikkelen funnet en «Les mer om…»-link som fristet. Og så klikket du på den. Og så skjedde jaggu det samme på siden du kom til etterpå. Og etterpå der igjen. Og etterpå der igjen, og…Eller du har skrevet inn en helt ny adresse i adressefeltet og forlatt hele «Schibsted-nettverket».

Men så vil du tilbake til utgangspunktet (forsiden på vg.no) – eller i hvert fall en side du besøkte for noen klikk siden. Hvis du da klikker gjentatte ganger på nettleserens Tilbake-knapp til du kommer dit du skal, gjør du det «feil» (vel å merke etter mine standarder).

Hvis du derimot er smart og klikker på Tilbake-knappen (den jeg har satt en rød sirkel rundt på bildet nedenfor) og holder den nede, så får du opp en meny med alle sidene du har vært på, og du kan velge den siden du vil gå tilbake til. Resultat: Du sparer en masse klikk!

Smart, hæ?


















Joda, det kan hende at det i akkurat dette spesifikke tilfellet er andre og enklere måter å komme tilbake til vg.no sin forside – f. eks. har du et bokmerke liggende i bokmerkelinja rett under Tilbake-knappen som du kan klikke på. Eller du har satt vg.no som startside, og kan følgelig bruke tastatur-kommandoen for å navigere «Hjem»: Kommando + Shift + H. Men la oss nå si at du ikke har noen av disse alternativene tilgjengelige.

 Litt bonus-materiale:


  1. Dette trickset kan selvfølgelig benyttes på nettleserens «Framover»-knapp også.
  2. Det finnes også en tastatur-kommando for å gå ett og ett skritt tilbake, som jeg anbefaler å benytte i stedet for å klikke (hvis du nå absolutt vil gå ett og ett skritt tilbake): Kommando + piltast venstre. Og igjen: Hvis du heller vil bevege deg ett og ett skritt framover i nettleser-historien: Kommando + piltast høyre. 
  3. De som husker én eller to versjoner tilbake i Mac OS X-historien (Mavericks, eller Mountain Lion – jeg husker ærlig talt ikke) vet at man tidligere kunne bruke Backspace-tasten (den nest øverst til høyre på tastaturet, som du også bruker til å slette tekst med mot venstre) til å bevege seg bakover i nettleser-historien (ett og ett skritt). Det irriterte meg infernalsk da Apple fjernet denne tastatur-kommandoen. Så jeg har laget den på nytt på  min egen maskin. Vil du også ha tilbake denne muligheten? Send meg en melding (http://codefactory.no/contact.cfm), eller skriv en kommentar i kommentar-feltet, så skal du få oppskriften gratis som bare fy!

onsdag 19. august 2015

MacOnsdags-tips: To små-tips. Små, men nyttige og kjekke!

Innleggene mine hittil har hatt en «intern» rød tråd – de har f. eks. handlet om epost på iPhone…eller kjekke tastatur-kommandoer på Macen. Men ikke noe annet «blandet inn». Dagens post, med to kjekke tips, er sånn sett litt hummer og kanari, det eneste de har til felles er at  de har med Mac og Mac OS X å gjøre, og ingenting med iPhone/iPad/iOS å gjøre.
NB: Alt jeg påstår nedenfor fungerer slik jeg skriver at det fungerer på siste versjon av Mac OS X, Yosemite. Det kan være noe annerledes oppførsel på tidligere versjoner av Mac OS X – men så langt tilbake i verdenshistorien klarer ikke jeg å huske i detalj…
  1. Når du skal slå av Macen, alternativt ta en omstart: Det ni av ti sikkert gjør da er å klikke på Eplet helt øverst til venstre på skjermen og velge enten «Slå av…» eller «Omstart…». Hvis du gjør det, vil du få opp et spørsmål om du virkelig ønsker å gjøre det du nettopp har bedt om. (Slikt irriterer meg en smule – tenk hvis man måtte svare bekreftende på alle handlinger man utfører her i livet?!?! Nåvel, det har sikkert sin funksjon).

    Hvis du derimot vil slippe å bekrefte at du ønsker å gjøre faktisk er det du ønsker å gjøre, kan du holde nede Alt-tasten på tastaturet når du gjør ditt valg i Eple-menyen. Da slås maskinen av – eller restartes – uten noen kontrollspørsmål

    Et annet kjekt lite Omstart/Slå av-tips er at du slett ikke trenger å gjøre noe menyvalg i Eple-menyen. Trykk inn maskinens Av/På-knapp (enten lokalisert som en rund knapp helt øverst til høyre på maskinen, til høyre og ovenfor tastaturet – hvis du har en «eldre» MacBook – eller lokalisert som en egen tast på tastaturet, helt øverst til høyre – hvis du har en nyere MacBook. Har du en iMac eller en Mac Pro, vil Av/På-knappen være lokalisert et helt annet sted, og du får heller sende meg et spørsmål hvis du sitter der med en Mac og ikke aner hvor Av/På-knappen er. Men det skal vel godt gjøres…). Når du har trykket inn maskinens Av/På-knapp holder du den inne noen sekunder til du får opp en dialogrute på skjermen der du kan velge mellom Omstart, Dvale, Avbryt og Slå av.

    Tilleggstips: Hvis maskinen har låst seg, eller ser ut som den har låst seg, og eneste utvei er å få slått den av (for å slå den på igjen etterpå), fortsetter du bare å holde inne Av/På-knappen etter at ovennevnte dialogrute har dukket opp på skjermen, og etter opptil 10 sekunder slås maskinen helt av. Men NB: Ikke bruk denne metoden for å slå av Macen hvis du ikke er helt nødt – en normal «shutdown» er definitivt det sunneste fordi operativsystemet utfører en del nødvendige og nyttige oppgaver i løpet av «avslåingen» som ikke vil bli utført hvis du bare tvangsstopper Macen.

  2. Fullskjerm – eller full skjerm? Så å si alle vinduer du kan støte på på Macen din har de etter hvert velkjente tre små runde knappene helt øverst til venstre i tittellinja:


    Den røde knappen brukes til å lukke vinduet. Det vet dere alle sammen. Den gule knappen brukes til å minimere vinduet (det «forsvinner» ned i Docken). Den grønne knappen brukes til å sende vinduet inn i fullskjerm-modus. Og da mener jeg fullskjerm i den grad at du kun ser det aktuelle vinduet på skjermen – ingen menylinje, ingenting annet (selv om du kan hente fram og få tilgang til menylinja igjen ved rett og slett å bevege markøren helt opp i øverste skjermkant). Personlig hater jeg fullskjermmodus. Men det kan ha med alderen (eller antall år på baken som Mac-bruker) å gjøre…
    NB: Denne oppførselen til den grønne knappen er ny i – så vidt jeg klarer å huske – siste versjon av Mac OS X, Yosemite. Men jeg kan huske feil – kanskje var den allerede på plass i forrige versjon, Mavericks. I tidligere versjoner av OS X var resultatet av å klikke på den grønne «zoom vindu»-knappen nokså random, og i all hovedsak fullstendig unyttig.
    Det litt «problematiske» med dette er at også den grønne knappen – som man skulle tro ville være riktig å klikke på på nytt for å gå ut av fullskjermmodus – forsvinner.

    Men da er det altså bare å bevege markøren helt opp til øvre skjermkant slik at menylinja dukker opp igjen, og så velge Vis –> Avslutt fullskjermmodus.

    Det finnes også en tastaturkommando for av avslutte fullskjermmodus, som går igjen i det fleste programmet (men faktisk er den ikke den samme i alle programmer): Trykk Ctrl + Kommando + F på tastaturet.

    Til slutt et ekstra lite drops: Hva om du ønsker å få et nettleservindu eller et Finder-vindu til å fylle hele skjermen uten å gå inn i fullskjermmodus? Hold nede Alt-tasten når du klikker på den grønne «fullskjerm»-knappen – da vil vinduet utvide seg slik at det fyller hele skjermen, men du har fortsatt menylinja og alt annet nyttig tilgjengelig. Og personlig elsker jeg vinduer som fyller hele skjermen – alt virker så mye ryddigere da!
Det var det for denne gang. Bare to tips. I en veldig lang post. 

Begynner å lure på om jeg er for omstendelig i mine forklaringer…eller?

PS: Jeg har flere ganger skrevet at dagens tips ikke nødvendigvis fungerer på OS X-versjon eldre en Yosemite. Har du ikke oppgradert til Yosemite ennå? Gjør det. Ferdig snakka.

mandag 17. august 2015

MacMandags-tips: Hvordan legge til flere bilder i én epost på iPhone

De fleste som sender bilder som vedlegg til en epost på iPhone (eller iPad) starter trolig prosessen med å klikke på «Del»-knappen under aktuelt bilde når de er inne i bilde-biblioteket sitt. For inne i epost-klienten er det jo ingen åpenbare muligheter for å legge til bilder…eller?

Niks, ingen åpenbare muligheter.

Men det er fullt mulig å starte i motsatt ende. Og dette trickset gjør at det faktisk er mulig å sende flere bilder i samme epost, uten begrensninger på antall (jeg har i hvert fall ikke støtt på noen begrensninger*):

Når du har eposten du vil sende oppe på skjermen trykker du fingeren ned der hvor du ellers ville ha skrevet innholdet i eposten (altså nedenfor Emne-feltet), og holder den der til «forstørrelses-bobla» vises under fingeren din. Når du nå løfter fingeren vil det dukke opp en liten svart meny på skjermen.

I denne menyen vil det være tre valg – pluss en liten pil helt ytterst til høyre. Trykk på denne pila og du får opp et par valg til. Ett av dem er «Sett inn bilde eller video». Trykk på dette valget og Bilder-programmet åpner seg og du kan finne fram til bildet du ønsker å legge ved eposten.

Og: Hvis du ønsker å legge til flere bilder, gjør du bare det samme igjen og igjen til du har fått lagt til alle bildene.

En annen måte å sende flere bilder pr. epost samtidig: Åpne Bilder-appen, klikk på Velg-knappen øverst til høyre, markér de bildene du vil sende, og klikk på Del-knappen nederst til venstre, deretter på Epost-ikonet. Men: Når du gjør det på denne måten kan du kun sende 5 bilder samtidig. Hvis du velger flere enn 5 bilder, forsvinner Epost-ikonet fra alternativene når du klikker på Del-knappen.

*) Vær oppmerksom på at flere epost-leverandører har en grense på hvor store eposter det er lov å sende gjennom deres servere, slik at hvis du legger til for mange bilder risikerer du at eposten blir for «tung» og at den blir avvist av serveren.

lørdag 15. august 2015

MacLørdags-tips: «Hjem-knappen» på iPhonen kan brukes til så mangt!

Tilhører du gruppen iPhone-brukere (eller iPad, for den saks skyld) som nøyer deg med å bruke Hjem-knappen bare til å komme deg ut av det programmet du er inne i? Da har du mye å hente i dagens tips:
NB: Når jeg i det følgende bruker begrepet «trykk» mener jeg at knappen skal trykkes inn. Når jeg bruker begrepet «tap» mener jeg at du bare skal «dunke» fingeren mot hjem-knappen, uten å trykke den inn
  1. Dobbelt-trykk på hjem-knappen: Du får opp en liste over programmer som er igang og du kan sveipe til høyre eller venstre for å aktivere et annet program. Myyye enklere enn å avslutte det aktive programmet med ett trykk på hjem-knappen, for så å lokaliser ikonet for det programmet du ønsker å bruke i stedet, og så trykke på det ikonet. Som en ekstra bonus dukker det også opp en liste over de kontaktene du sist har kommunisert med, pr. telefonsamtale eller melding, og du kan veldig enkelt «fyre igang» en ny samtale eller melding til en av kontaktene i denne listen. OBS: Også her kan du sveipe til høyre eller venstre for å se flere kontakter.
  2. Dobbelt-tap på hjem-knappen: En nifty liten kommando som ble implementert etter at iPhone kom i større størrelse i og med iPhone 6-utgivelsen. Apple innså at det for mange ville bli veeeldig langt å strekke tommelen helt opp til øverst på skjermen når man bruker telefonen med bare én hånd (og et gjør vel de fleste av oss mestparten av tiden). Dobbelt-tapper du på hjemknappen flytter innholdet i vinduet seg nedover på skjermen et stykke, og du når mye enklere f. eks. en tilbake-knapp helt øverst til venstre på skjermen:
  3. Trippel-trykk på hjem-knappen: For de med en tanke alderstillegg, som kan slite med å lese tekst som er veeeldig liten. Du får opp et rektangel som fungerer som et forstørrelsesglass. Nederst i rektangelet finnes det en liten «hendel» som du kan bruke til å flytte forstørrelsesglasset rundt på skjermen for å forstørre forskjellige områder. Skulle gjerne vist dere en skjermdump/illustrasjon av dette, men på skjermdumpen funker ikke forstørrelsesfunksjonen, og da er jo mye av hensikten borte. Hvordan du blir kvitt forstørrelsesglasset? Nytt trippel-trykk på hjem-knappen, så reiser det sin vei.
  4. Til slutt en god gammel en, som sikkert de fleste kjenner til: Hvis du har sveipet deg vekk fra den første «skjermen» med apper, og er kommet til skjerm 4, eller 5, eller 6, eller…da er det slett ikke nødvendig å sveipe 3-4-5 ganger til venstre for å komme hjem til «hovedskjermbildet». Et trykk på hjem-knappen tar deg – jepp – helt hjem!


Enjoy – og god helg!

onsdag 12. august 2015

MacOnsdags-tips: Bruk tastatur-kommandoer! Det er en ordre!!!

I tillegg til å være manisk opptatt av backup (det er en grunn til det – jeg ville vært i kjempetrøbbel flere ganger om jeg ikke hadde tatt dette på alvor), er jeg infernalsk opptatt av å jobbe effektivt.

Årsaken til det er ikke bare å bli raskest mulig ferdig med de oppgavene jeg har – jeg synes det er forferdlig kjedelig og unødvendig å gjøre ting på en mer tungvint måte enn det som er nødvendig.

Cue: Tastatur-kommandoer.

Jeg er så desperat etter å bruke tastaturet til mest mulig (i stedet for å drive og klikke og velge i menyer og her der med musa) at jeg gjør alt jeg kan for å memorere tastatur-kommandoer i de forskjellige programmene. I tillegg bruker jeg tilleggsprogrammer på Macen min som lar meg lage egne tastatur-kommandoer der de ikke finnes. Eller sy sammen det som kan kalles macroer, som utfører en serie med operasjoner med bare ett tastetrykk.

Det er også svært mye bedre for helsa å bruke tastatur-kommandoer i stedet for musa så ofte det er mulig: Vi har vel alle slitt litt med smerter i arm i større eller mindre grad…?

Et veldig enkelt eksempel: Når jeg lager sider for Hålogaland Avis, og siden er ferdig konvertert til PDF og klar til å sendes til trykkeriet, så ønsker jeg å slippe å først aktivere FTP-programmet mitt, så aktivere Finder, så ta tak i PDF-en og dra den over i FTP-programmet. Jadda – det er en liten operasjon. Men takket være en liten «Automator»-arbeidsflyt (kanskje jeg kommer tilbake til Automator i et senere innlegg) og en tastatur-kommando trenger jeg bare å markere PDF-en i Finder, trykke en tastatur-kommando, og så overføres PDF-en til trykkeriet.

Nåvel. Jeg tenkte jeg skulle dele de aller mest grunnleggende tastatur-kommandoer i Mac OS X, som jeg pålegger dere å memorere og bruke:

  1. Bytte mellom aktive programmer: Hold nede kommando-tasten og trykk på tabulator-tasten. Så lenge du holder nede kommando-tasten kan du med gjentatte trykk på tabulator-tasten «navigere» fram til det programmet du ønsker å bytte til, og når dét programmet er markert, slipper du bare begge tastene.
  2. Kopiere markert tekst – eller en fil i Finder: Kommando + C
  3. Lime inn markert tekst – eller en fil i Finder – et annet sted: Kommando + V
  4. Avslutte et program (repetisjon): Kommando + Q
  5. Lukke et vindu i aktivt program: Kommando + W
Det får være nok for i dag – men vær trygg på at jeg kommer tilbake med flere tastatur-kommandoer før du aner det!

Ha en fin onsdag!!!

tirsdag 11. august 2015

MacTirsdags-tips: Backup, backup, backup!!!

De som har fulgt CodeFactory på Facebook en stund, eller kjenner meg på annen måte, vet at jeg har noen kjepphester. Den kjeppeste hesten av dem alle er…

Backup!!!

Backup, backup, backup!!!

Det er så lett å tenke at «det skjer ikke meg», eller «Mac er så stabilt og solid at risikoen for å miste data er minimal» – eller «ja, jeg skal komme igang med å ta skikkelig backup…snart».

Jeg sitter akkurat nå og jobber med en MacBook Pro – levert inn av en kunde – som plutselig ikke ville starte. Umiddelbart etter at på-knappen ble trykket inn, dukket det opp et forbudsskilt på skjermen. Ikke noe man gjerne vil se. Spesielt ikke siden det skiltet ble stående der, og ingenting mer skjedde.

Nå var ikke manglende backup et veldig stort problem for denne kunden – han har stort sett alt av viktige data liggende i et epostsystem på en server ett eller annet sted.

Men hva med deg? Har du masse bilder og kanskje filmer og musikk og viktige dokumenter på maskinen din som det ville svi å miste? For alltid? Bilder er for de fleste det tapet som svir mest. For det er jo ikke lenger slik at vi har album på album ståene i bokhylla, med papirkopier av «hele livet» trygt forvart (mot datacrash, da, ikke mot brann…Men det er en annen skål).

Personlig mener jeg at det å evt. miste alt man eier og har av bilder må svi litt ekstra fordi det er så totalt unødvendig.

Å sørge for skikkelig backup er både forholdsvis enkelt, det er ikke spesielt kostbart, det er ikke tidkrevende i det daglige i det hele tatt – og sjansen er stor for at du en dag i en galakse ikke så veldig langt borte kommer til å prise deg lykkelig over at du tok deg tida til å sikre dataene!

Trenger du hjelp til å sette opp solid backup? Ta kontakt!

Eller send meg en melding i innboksen, så skal du få tilsendt helt gratis en PDF som beskriver hvordan du gjør det selv!

mandag 10. august 2015

MacMandags-tips: I dag handler det om epost på iPhone

Jeg mistenker at mange som har en Mac også har en iPhone. Derfor skjener jeg litt ut på sidelinja i dag og gir dere et kjekt lite iPhone-tips.

Det handler om epost på iPhone: Har du noen ganger gått igang med å skrive en ny epost i mail-programmet på telefonen (enten det nå er en helt ny epost, eller et svar på en epost), og så oppdaget at du strengt tatt trenger å kikke litt på en annen epost som ligger i innboksen din – kanskje trenger du å kopiere noe fra en av disse.

Hvordan gjør du det da? Klikker Avbryt og sletter eposten du har begynt på? Eller klikker Avbryt og lagrer eposten som et utkast, som du senere kan hente opp igjen?

Sistnevnte variant er selvsagt det smarteste av de to alternativene. Men det krever jo noen ekstra operasjoner som vi i 2015 strengt tatt ikke har tid til…

Det aller smarteste er imidlertid å legge til side den eposten du holder på med, slik at du får tilgang til alle de andre epostene dine og kan lese/kopiere det du vil fra den du trenger å lese/kopiere noe fra. Og det er faktisk mulig:

Ta tak i øverste del av den nye eposten (der den røde sirkelen er på bildet nedenfor), der det står «ny melding», eller evt. det du allerede har skrevet inn i emne-feltet (i mitt tilfelle, i eksempelet, «About Something»), og dra hele greia helt ned til nederste del av skjermen:


Skjermbildet ditt vil da set ut som på neste bilde – eposten du holder på og jobbe med er nå «lagt til side» helt nederst på skjermen:


…og nå er det fritt fram til å gjøre hva du vil med epostene i innboksen din (eller eposter som ligger i andre mapper for den saks skyld).

Når du er ferdig med å lese eller kopiere det du trenger til den nye eposten, trykker du bare en gang på emnefeltet helt nederst på skjermen (der hvor den røde sirkelen er på min illustrasjon) og så spretter eposten opp til «normal» posisjon igjen, og du kan jobbe videre.

Nifty, hæ?

søndag 9. august 2015

MacSøndags-tips: Skjul den infernalske docken!

Jeg bruker nok ikke min Mac slik det store flertall bruker siden Macer. Spesielt ikke etter at Mac har blitt litt mer «allemanns-eie» de senere årene (les: Folk flest blir smartere og smartere…:.-).

Jeg er f. eks. hysterisk opptatt av å ha mest mulig tilgjengelig plass på skjermen til det jeg til enhver tid holder på med. Og det å da ha den for så vidt hjelpsomme Docken ligge nederst på skjermen (eller et annet sted) og bruke opp en masse plass, er selvsagt helt uaktuelt.
Docken er det lille «vinduet» som inneholder snarveier til de programmer du måtte ønske å ha snarveier til – og som også viser snarveier til programmer som er startet, men som ellers ikke finnes i Docken.
Min anbefaling er å skjule Docken – og så sørge for at den dukker opp sånn helt abrakadabra når du beveger markøren helt ned på skjermen (eller hvor du nå har plassert Docken din).

Så – hvordan går du frem for å få Docken til å oppføre seg slik jeg mener Docken skal oppføre seg?
Vel – hvis du har et operativsystem som er eldre enn det nyeste (Yosemite) så vil du finne et menyvalg som heter «Dock» hvis du klikker på Eplet helt øverst til venstre på skjermen. Ved å flytte markøren over dette meny-elementet får du opp en undermeny og kan velge «Slå på skjul automatisk». Straks du gjør dette, vil Docken forsvinne – men den vil altså dukke opp igjen hvis du flytter markøren din til det stedet Docken skulle vises (før den forsvant).

Har du derimot oppgradert til Yosemite (Mac OS X 10.10.x) så er dette menyvalget fjernet fra Eple-menyen, og du må inn i Systemvalg for å gjøre ønsket innstilling (OK, det finnes andre måter å gjøre det på, men det lar jeg ligge til noen evt spør om det…).

Når du har fått opp Systemvalg-vinduet, klikker du på ikonet for Dock (det ligger i øverst rad, som nr. 3), og i Dock-innstillingene krysser du av for «Slå på skjul automatisk» (det nest nederste avkrysningsvalget).

That’s it!

Tilleggsinfo for nesten-nerder – og de som vil tøffe seg litt: Du vil kanskje merke at det tar et lite sekund (eller kanskje litt mer før Docken spretter fram når du flytter markøren til der hvor Docken skal sprette fram. Det er snakk om veldig kort ventetid. For meg oppleves den som et halvt liv.
Her er oppskriften på hvordan du får Docken til å sprette fram pronto:

  1. I Finder åpner du mappen /Programmer/Verktøy/ – der finner du programmet Terminal, og så åpner du dette.
  2. I Terminal-vinduet skriver du defaults write com.apple.dock autohide-delay -float 0 og slår deretter retur (NB: Det skal ikke være noen linjeskift i kommandoen.
  3. Så skriver du killall Dock (fortsatt i Terminal-vinduet) og slår retur (dette «restarter» Docken, slik at den begynner å oppføre seg slik du ba om i pkt. 2.
  4. Du kan nå avslutte Terminal-programmet (husk tidligere tips om dette med å lukke alle vinduer kontra det å faktisk avslutte et program: http://macexperten.blogspot.no/2015/08/macfredags-tips-programmer-ma-avsluttes.html).
Etter disse operasjonene skal Docken sprette fram helt umiddelbart når du beveger markøren til riktig sted!

lørdag 8. august 2015

MacLørdags-tips – skamløs markedsføring:

  • Har du en Mac som begynner å bli 2-3-4-5 år gammel og som du synes begynner å bli ubehagelig treg? Da kan løsningen være å oppgradere den med mer minne/RAM og/eller en raskere harddisk (en såkalt SSD-disk, som er harddiskenes Formel 1-variant). En slik operasjon er ofte atskillig billigere enn å kjøpe ny maskin, og vil kunne gi deg en mye raskere maskin. Gjett hvem som kan hjelpe deg med det…?
  • Begynner batteriet på Macen din å bli uggent? Har du bare en time eller to batteritid mellom hver lading? Og helst skulle hatt mer? Mytene sier at det ikke er mulig å skifte batteri på de såkalte Unibody-MacBook Pro-ene. Men for de aller aller fleste av disse er det selvsagt bare tull. CodeFactory kan bistå med batteribytte – det er bare å ta kontakt:
  • www.codefactory.no
  • www.facebook.com/MacFixeren
  • cfcoder@codefactory.no
NB: Det aller beste er hvis du tar kontakt via Facebook-sida, eller sender en epost!

MacLørdags-tips: Tvangsavslutte programmer

I forrige tips lovet jeg en oppskrift på hvordan man tvangsavslutter programmer.
I hine hårde dager – fram til Apple lanserte operativsystemet (OS-et) Mac OX X i 2001 – var et frosset/ikke-responsivt program ensbetydende med at hele maskinen måtte restartes. Dette ble vi heldigivis kvitt med OS X, og driftsstabiliteten for operativsystemet har bare blitt bedre og bedre etter hvert som årene har gått og oppgraderingene har kommet.
Men fortsatt er det slik at et program kan fryse/slutte å svare.
Hvordan vet du at et program ikke svarer – og hva gjør du?
For det første: Den ekle spinnende badeballen er en indikasjon på at et program har tatt seg en lengre pause. Men et program kan være frosset uten at badeballen dukker opp. Likevel merker du at noe er galt ved at ingenting skjer når du forsøker å bruke programmet.
Det som må til for å få avsluttet dette programmet er å tvangsavslutte det.
Det er flere måter å få fram det lille vinduet som lister alle aktive programmer, og der du også vil kunne se at det står "(svarer ikke)" bak problem-programmet/ene.
1. Klikk på Eplet helt øverst i venstre hjørne på skjermen og velg Tvungen Avslutning.
2. Bruk tastatur-kommandoen Alt + Kommando + esc.
Du får da opp et vindu på skjermen (som på bildet under) der du kan markere programmet du ønsker å tvangsavslutte, for så å klikke på Avslutt-knappen nederst til høyre i vinduet (vedlagte bilde er hentet fra mitt engelskspråklige operativsystem, så ikke la deg forrvirre av det).

Programmet vil da nokså raskt avsluttes.
Og, ja: Hvis du hadde gjort endringer i ett eller flere dokumenter tilhørende dette programmet etter at du sist lagret, så mister du også disse endringene (men det er jo tross alt bedre enn hvordan ting var på 90-tallet, da vi mistet ulagrede endringer i alle programmer når skjiten frøs!).
NB – viktig tilleggsinfo:Hvis problemprogrammet er det aktive programmet (programmet i forgrunnen) når du forsøker å klikke på Eplet, så kan det hende at det ikke skjer noe når du klikker på Eplet. Trickset da er å få gjort et annet program aktivt først. Det gjør du enten ved å klikke på et vindu i et annet program som du klarer å se, eller bruke tastatur-kommandoen Kommando + Tab (tabulator) for å bytte program.
Følg med – mer morsomt kommer!

MacFredags-tips: Programmer må avsluttes

En av de mange og store forskjellene mellom en PC og en Mac (vel, nå er i prinsippet PC og Mac begge PC-er (Personal Computers), så la oss heller si forskjellen mellom Windows og Mac) er hva som skjer når man lukker det siste vinduet som er åpent i et program/en applikasjon. F. eks. Microsoft Word.
Hvis du kommer fra Windows-verdenen vet du (kanskje) at når du lukker det siste Word-dokumentet som er åpent på PC-en, så avsluttes også Word (selve programmet).
Når du derimot lukker det siste åpne Word-dokumentet på en Mac, så fortsetter selve programmet å være åpent/aktivt.For å faktisk avslutte programmer på en Mac så må du spesifikt «be» om det ved – enten ved å klikke på program-navnet oppe i menylinja helt øverst på skjermen (program-navnet står rett til høyre for eplet, som ligger helt i øverste venstre hjørne) og velge «Avslutt [program-navn]», eller ved å bruke tastatur-kommandoen Kommando + Q (for Quit).
So what? sier du kanskje. Erresånøyea?
Jepp, dette er faktisk litt viktig, fordi alle programmer som kjører «spiser» av datamaskinens ressurser (i hovedsak tilgjengelig minne, også kalt RAM).
Jo flere programmer som er åpne samtidig, jo mindre minne er tilgjengelig til å f. eks. starte et nytt program. Og du kan komme til å oppleve at ting går tregere og tregere, kanskje dukker den fryktede spinnende badeballen også opp. I verste fall slutter et program å svare, og du må tvangsavslutte det.
Hvordan man tvangsavslutter et program som ikke svarer?
Coming soon to a screen near you!
Tilleggsinfo for nesten-nerder: Det kan diskuteres hvor «krevende» det er for Macen at en masse programmer som ikke har noen vinduer åpne faktisk er. Dette varierer fra program til program – men det som er helt sikkert er at et program som ikke er igang bruker mindre ressurser enn ett som er igang.
God helg – og husk: Hvis du har problemer med Macen din, så fikser jeg det aller meste!